Alexandru Rafila a făcut anunțul care îi îngrozește pe români: ‘E aproape imposibil’

de: Ștefan R. Apostol
23 01. 2022

În ultima vreme, spun specialiștii, s-au putut observa schimbări de atitudine în rândul prietenilor, colegilor și membrilor comunității în timpul valului Omicron de COVID-19. Vgilența preventivă s-a transformat în resemnare că infecția pare inevitabilă. Unii cercetători spun că varianta Omicron face ravagii peste tot în lume. Deja provoacă o nouă rundă de restricții de sănătate publică și o cerere întârziată de teste și vaccinuri. Pe măsură ce Omicron își câștigă reputația de variantă  ușoară a virusului, Alexandru Rafila spune că va fi aproape imposibil ca populația să nu ajungă să se infecteze cu noua variană, și explică și de ce.

Varianta Omicron o certitudine cu care trăim

Varianta Omicron BA.2, supranumită „Omicronul invizibil”, pare să depășească alte subvariante în unele regiuni ale lumii. Situația ridica temeri că versiunea și mai transmisibilă a Omicron ar putea declanșa valuri mai mari de COVID-19 la nivel global. Din păcate aceste temeri au devenit, în cel mai scurt timp, o realitate.

Cercetătorii remarcă faptul că versiunea BA.2 a Omicron ar putea avea 28 de mutații unice în comparație cu BA.1. Chiar dacă cele două tulpini Omicron au în comun 32 de mutații, aceasta fiind cea mai nouă descoperită în Danemarca. Dar, Danemarca spune că este prea devreme pentru a spune ce înseamnă mutațiile de la BA.2.

„Astfel de diferențe pot duce la proprietăți diferite, de exemplu, în ceea ce privește infecțiozitatea, eficiența vaccinului sau gravitatea. Până în prezent, nu există informații care să indice dacă BA.1 și BA.2 au proprietăți diferite”, a declarat Statens Serum Institut, conform publicației Forbes.

Când oamenii de știință au descoperit substratul BA.2 Omicron în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie, au crezut că va fi mai dificil de urmărit decât varianta originală Omicron. Tulpina originală Omicron, BA.1, are o mutație, ștergerea în gena „S” sau spike, care apare la testele PCR

Acest aspect face ușor de spus dacă cineva este infectat cu Omicron. BA.2 nu are aceeași mutație, ceea ce i-a adus tulpinii porecla de „stealth Omicron”. Dar acum, experții resping ideea că această tulpină este atât de invizibilă pe cât părea la început. Experții spun că tulpina BA.2 apare la testele PCR, dar nu neapărat în același mod ca Omicron BA.1.

Alexandru Rafila spune că ne vom infecta toți cu noua variantă

Deja România a trecut de 2 milioane de cazuri de infectări, de la începutul pandemiei. Odată cu răspândirea noii variante, cazurile au început să crească din nou, ceea ce i-a determinat pe decideți să revină cu noi măsuri restrictive.

De cealaltă parte, așa cum spunea și premierul britanic Boris Johnosn, vom fi nevoiți să trăim cu virusul, indiferent că ne place sau nu. Într-o altă formă, dar mesajul fiind cam același, și ministrul Alexandru Rafila a făcut declarații, spunând că:

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate. Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus.

El a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie”, a declarat Alexandru Rafila.

În lumina acestor date, din ce în ce mai multe state se gândesc să ridice majoritatea restricțiilor, având în vedere modul în care au evoluat cazurile de infectări, mai ales cu noua variantă de covid.