Alexandru Cumpănașu, sfătuitor oficial al Guvernului. Cum s-a ajuns aici

de: Filon Stan
11 05. 2020

Alexandru Cumpănașu este sfătuitor oficial al Guvernului Orban! Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), organizație condusă de Alexandru Cumpănașu, a fost desemnată de premierul Ludovic Orban membru într-un organism consultativ care va sfătui Ministerul Fondurilor Europene.

Alexandru Cumpănașu, sfătuitor oficial al Guvernului

Organizația lui Alexandru Cumpănașu va oferi consultanță în legătură cu realizarea și implementarea programelor din fonduri UE în viitorul buget al Uniunii Europene (perioada 2021-2027), chiar dacă acesta a fost cercetat pentru fraudare a fondurilor europene, scrie G4Media.ro.

Organismul consultativ numit Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri a fost creat prin decizia 223 din 27 aprilie 2020 a premierului. Din Comitet mai fac parte organizații recunoscute de business, precum Asociația Constructorilor de Automobile din România, Asociația Română a Băncilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Coaliția pentru Dezvoltarea României ori Consiliul Investitorilor Străini, dar și Academia Română. Organismul va fi condus de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Cooptarea organizației conduse de Cumpănașu într-un organism creat de guvern s-a făcut chiar după acuzațiile DNA privind fraudarea de către acesta a fondurilor europene. În decembrie 2019, G4Media.ro a scris că Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la prezidenţiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA.

Alexandru Cumpănașu, sfătuitor oficial al Guvernului

Alexandru Cumpănașu, acuzat de DNA de fraudarea fondurilor europene

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Cumpănașu a confirmat printr-un mesaj pe Facebook că a fost audiat la DNA Constanța la două zile după alegeri și că ultima corespondență cu procurorii a avut loc în urmă cu câteva zile. Cumpănașu susține, însă, că nu a prezentat documente false în momentul angajării la SNSPA și că va depune o plângere penală pe numele lui Remus Pricopie, rectorul instituției, pe care îl va da și în judecată pentru că i-a ”afectat imaginea”.