Alertă sanitară în România. Fenomenul neobișnuit din țară: „E zonă vișinie”

de: Ionuț Vieru
06 04. 2022

După lunile geroase și cu temperaturi scăzute, a venit în sfârșit primăvara și căldura. Este motiv de bucurie pentru majoritatea persoanelor, însă nu și pentru cei care au alergii. Mulții dintre ei sunt nevoiți să poarte măști în continuare, pentru a ține polenul cât mai departe de ei.

Fenomenul care îi va afecta pe cetățeni

Primăvara aduce temperaturi mai ridicate, ghiocei, copaci înfloriți, însă și alergeni, care umplu aerul pe care îl respirăm. O mare parte din nou nu vom fi afectați de către polenul care intră în organism, însă alții sunt mai sensibili și pot avea probleme serioase din această cauză.

În momentul de față, zona Moldovei reprezintă o zonă vișinie pe harta României. Acest lucru înseamnă că acolo există o mare cantitate de polen în atmosferă. Platformele de măsurare a alergenilor din aer arată că vor fi cantități mari de polen în aer de la florile de alun, mesteacăn sau arin.

De asemenea, vântul are un impact negativ asupra acestui fenomen, întrucât acesta poate „plimba” particulele praf în aer pe distanțe mari, astfel afectând un număr mai mare de persoane.

„Vântul contribuie pentru că plimbă aceste particule de praf. Ele pot veni de la distanțe mari și ne influențează calitatea vieții”, a declarat Galea Temneanu, director executiv Agenția de protecție a mediului.

Ce simptome vei avea dacă ești alergic la polen

Potrivit datelor Societății Române de Alergologie și Imunologie, o treime din copii și 1 din patru adulți suferă de rinită alergică. De asemenea, specialiștii recomandă mai puține plimbări în aer liber, în această perioadă, pentru cei cu alergii.

„Le recomandăm pacienților să evite plimbările în timpul serii, să evite să deschidă geamurile seara. Noi dinainte recomandam pacienților să poarte măști. Există măști special pentru polen”, spune Ioana Morariu, medic specialist alergologie.

Specialiştii spun că schimbările climatice joacă un rol foarte important în cantitatea de polen care ajunge în aer. „Sunt în relație directă cu schimbările climatice. Se știe că o perioadă de timp, de 30 de ani încoace, creșterea de polen în atmosferă asociată cu schimbările climatice duce la creșterea cu 20% a cantității de polen în atmosferă”, susține Silviu Gurlui, profesor de fizică UAIC.

Alergia la polen se manifestă prin următoarele simptome:

  • Tuse
  • Strănut
  • Prurit nazal sau la nivelul mucoasei faringiene
  • Nas înfundat
  • Secreții apoase nazale și oculare