Alertă pentru toți cei care au cont și card bancar. Rămâi fără bani dacă pici în această capcană
O nouă metodă de furt îi lasă pe români fără economii în doar câteva minute. Hoții au adus în țară metoda ”bucla libaneză”, o nouă metodă ingenioasă de furt de pe card. Poliția română a tras un semnal de alarmă pentru protejarea cetățenilor.
”Bucla libaneză”, noua metodă de furt de pe card
”Bucla libaneză” le golește cardurile românilor în doar câteva minute. Hoții profită de naivitatea oamenilor, care se panichează atunci când cardul rămâne blocat în bancomat. De fapt, aceasta este noua metodă de furt din bancomat. Cardul rămâne blocat în aparat, iar imediat ăși face apariția un ”binevoitor” care se oferă să dea o mână de ajutor.
Îi cere PIN-ul victimei, iar aceasta i-l dă, în speranța că ”binevoitorul” îl va ajuta să scoată cardul din aparat. Lucrul acesta nu se întâmplă, iar hoțul pleacă, la fel ca și victima, care pleacă cu gândul că se va întoarce a doua zi să ceară cardul băncii respective.
Poliția Română trage un semnal de alarmă. Ce trebuie să faci dacă se blochează cardul în bancomat
Între timp, hoțul se întoarce, scoate cardul și îl și golește, având deja PIN-ul. Metoda aceasta este foarte eficientă pentru hoți seara sau în zilele de weekend, când băncile sunt închise. Poliția Română trage un semnal de alarmă pentru informarea cetățenilor.
„Alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este ‘bucla libaneză’ – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ‘binevoitor’ care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.
Poliția Română recomandă ascunderea chitanțelor, facturilor sau altor documente care conțin informații despre card, anunțarea băncii dacă cineva își shimbă datele personale.
„Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă”, se arată în același comunicat.