Alertă meteo. România va fi cuprinsă de arșița care vine din Europa. Temperaturile ne vor topi

de: Ana Chivu
13 07. 2022

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada care urmează. România va fi cuprinsă din plin de arșița care vine din Europa. Temperaturile vor fi insuportabile pentru unii oameni. Nu am ajuns încă la jumătatea lunii cu cele mai mari temperaturi, dar Europa se confruntă deja cu un val de fenomene extreme. Directorul ANM vine cu un anunț cu privire la ceea ce vom întâmpina în zilele următoare.

Vreme ANM: temperaturi mari în România

România este cuprinsă de temperaturi mari. Gradele vor crește semnificativ în termometre din cursul zilei de joi. Mâine se vor înregistra valori de 20 până la 29 de grade Celsius în țara noastră în unele zone.

În data de 14 iulie vor fi cu 5 grade mai mult față de ziua de miercuri, moment în care vom atinge pragul de caniculă de 35 de grade Celsius. Același lucru este valabil și în perioada următoare. Mai exact, este vorba despre perioada 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, în a doua parte a lunii Cuptor.

Atunci avem temperaturi mai mari și semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, lucru care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată. Acest lucru este resimțit mai ales în zonele deja unde nevoia de apă era acută.

,,Vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi”

,,De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade. Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Ce zone sunt afectate?

Zonele afectate sunt Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș. Valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni indică o situație deloc bună aici.

,,Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar”, a mai spus specialistul la Antena 3.