Alertă meteo ANM în România. Vin vijeliile în toată țara, ce anunță meteorologii

de: Stan Nicu
18 05. 2023

Sunt vești proaste pentru românii care așteptau ca vremea să se încălzească. Este alertă meteo de la Administrația Națională de Meteorologie în România. Conform experților în meteorologie vin vijeliile în toată țara.

Avertizare meteo ANM. Vin vijelii însoțite de descărcări electrice

Administrația Națională de Meteorologie anunță că ploi însoțite de descărcări electrice și vreme instabilă vor fi și în România, însă nu vor provoca inundații devastatoare, așa cum s-a întâmplat în Italia.

Astfel, meteorologii ANM au actualizat prognoza și au anunțat cum va fi vremea până pe 24 mai.

Pericol pe unele râuri

Țara noastră va fi ferită de ploile abundente și inundații devastatoare, a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM. Însă, până la sfârșitului zilei este valabil un cod galben hidrologic care vizează râuri din partea de Nord a Olteniei, dar și din zona de munte.

„Chiar dacă nu așteptăm fenomene de severitatea celor din Italia și țărilor balcanice din apropierea Mării Adriatice, vom avea și noi manifestări de instabilitate – averse, descărcări electrice, intensificări se scurtă durată ale vântului”, a spus Florinela Georgescu la Digi24.

Unde va fi vreme ploioasă

Meteorologul ANM  a completat că miercuri, 18 mai, dar și în zilele următoare, în special în regiunile vestice și sud-vestice vor fi ploi.

„Avem ploi în toate regiunile țării dar fără a avea manifestări deosebit de grave și nici cantitățile pe care le așteptăm a se acumula în urma averselor ar trebui să nu fie deosebit de importante”, a adăugat Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea săpătmâna următoare

Acesta a mai avertizat că întotdeauna când se traversează episoade de instabilitate atmosferică, populația trebuie să fie atentă la mesajele de avertizare pentru fenomene periculoase imediate.

Conform ANM, în perioada 18-24 mai, va predomina o vreme normală din punct de vedere al temperaturilor, în tot teritoriul. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…22 de grade Celsius, valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a României.

De asemenea, temperatura maximă a aerului se va încadra între 18…28 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5 și 16 grade Celsius la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

Inundații devastatoare în Italia

Pe de altă parte, în Italia, ploi torențiale au provocat inundații majore. Doi oameni au murit și cel puțin patru sunt dați dispăruți, iar filmările din elicopter făcute de pompieri, dar și cele ale localnicilor arată nivelul dezastrului.

Oamenii au fost nevoiți să ajungă pe acoperișurile clădirilor, pentru a nu fi luați de ape.