Alertă meteo ANM. Anticiclonul care amenință România. Ce efecte devastatoare va avea
Schimbările climatice extreme se resimt în întreaga Europă. Avertizările meteo din ultima vreme vorbesc de fenomene extreme, de la caniculă la adevărate furtuni. Cea mai nouă avertizare europeană vorbește de aticiclonul nord-african care ar putea lovi mai multe state, inclusiv România. Specialiștii ANM trag un semnal de alarmă referitor la iminenta apariție a acestor fenomene extreme.
Fenomene extreme în toată Europa. Anticiclonul nord-african a lovit Italia
Căldura înăbușitoare ș-a menținut în mare parte în sudul Europei și în est, conducând oamenii în interior la prânz, stricând culturile, declanșând restricții privind apa potabilă, transformând bibliotecile publice în „adăposturi climatice” și complicând provocarea deja dificilă a pompierilor care se confruntă lupta împotriva incendiilor. În multe locuri, prognozele au spus că se așteaptă să vină mai rău.
Specialiștii meteorologi spun că în aceste zile există riscuri de fenomene meteo extreme, de la caniculă la adevărate furtuni cu precipitații abundente. Aceste fenomene se datorează în primul rând valului de caniculă venită dinspre Sahara, iar mai nou se anunță venirea asupra Europei a aticiclonului nord-african.
ANM avertizează că România ar putea fi lovită de aticiclonul nord-african
După ce au fot emise în ultimele 24 de ore mai multe coduri galbene și portocalii de caniculă și instabilitate atmosferică, acum ANM vorbește de aticiclonul nord-african care deja și-a făcut resimțită prezența în Italia.
Meteorologul Dinu Mărășoiu anunță că anticiclonul nord-african este pe cale să se apropie de țara noastră, iar efectele vor fi furtuni puternice și chiar precipitații peste media normală a acestei perioade, și-așa sufocată de caniculă.
„Anticiclonul nord-african persistă de circa o lună, două și, din când în când, pulsează, mai ales în sudul continentului, dar au fost perioade destul de îndelungate când a acționat și deasupra țării noastre, așa cum se întâmplă și acum, și care determină, în a doua jumătate a lunii august, aceste temperaturi destul de ridicate”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, meteorologul Dinu Mărășoiu.
Un alt specialist din cadrul ANM explică apariția aticiclonului nord-african, ca urmare a ciclonului care a lovit zilele trecute Turcia și care a făcut ravagii în această țară, după ce incendiile devastatoare au ras totul în cale.
Denisa Ţicu a explicat că anticiclonul nord-african vine ca efect a celor întâmplate în Turcia și vor fenomene resimțite ”prin ploi torențiale în majoritatea zonelor țării, intensificări de vânt, vijelii, cantități mari de apă în urma precipitațiilor care vor cădea începând chiar din această seară, mai întâi în regiunile nordice, vestice și centrale, apoi aria ploilor se va extinde parțial și către zona sudică”.