Alertă maximă din Rusia lui Putin! Țările din Europa sunt în pericol: „Tsunami radioactiv”
Una dintre cele mai versatile și temute arme ale Rusiei a fost predată Forțelor Navale. S-a întâmplat în cadrul unei ceremonii organizate vineri, la șantierul naval Sevmash din Severodvisnk. Arma a fost construită cu scopul de a spiona și de a lansa torpile cu propulsie nucleară și armament nuclear. Liderii europeni au intrat în alertă, după ce submarinul Belgorod a fost declarat operațional.
Submarinul Belgorod a fost declarat operațional
Povestea lui Belgorod, „monstrul subacvatic” care a fost declarat operațional. Forțele Navale ale Rusiei dispun de cel mai mare submarin din lume construit în ultimii 30 de ani. K-329 Belgorod a fost pus, la finalul săptămânii trecute, în serviciul Marinei ruse.
Ce este navă de „cercetare”, capabilă să efectueze „diverse expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale Oceanului Mondial”, așa cum a fost prezentată de ruși? Belgorod este, în realitate, un sistem masiv de armament subacvatic care poate oferi o capacitate de atac devastatoare. Arma poate servi ca navă-mamă pentru o serie de platforme submarine.
Submarin cu rachete ghidate cu propulsie nucleară din clasa Oscar II, foarte modificat, Belgorod are o lungime de aproximativ 184 metri, două centrale nucleare OK-650V capabile să furnizeze 190 de megawați fiecare și un deplasament subacvatic de aproape 24.000 de tone, potrivit GlobalSecurity.org.
Se pare că Belgorod va fi primul vas care va fi înarmat cu torpilele autonome intercontinentale cu propulsie nucleară 2M39 Status-6 sau „Poseidon”. Dintre acestea, poate transporta șase.
Una dintre cele șase așa-numite „superarme” ale lui Vladimir Putin, evidențiate într-un discurs înflăcărat în anul 2019, Poseidon are ca principală sarcină să lovească instalații de coastă cu un avertisment redus sau chiar inexistent.
Se pare că are un focos deosebit de murdar, ceea ce înseamnă că nu numai că ar provoca daune imediate, dar ar contamina zona cu radiații și ar împiedica orice operațiune sau reparație.
Un „tsunami radioactiv”
Atacurile ar putea fi executate prin crearea unui tsunami radioactiv. Arma are o rezistență extremă și ar putea fi păstrată la vedere pentru perioade lungi de timp înainte de un atac, după ce a fost lansată de la mii de kilometri distanță. Este un sistem de lansare nucleară conceput direct pentru a atenua orice capacitate de apărare antirachetă americană.
În februarie 2019, Ministerul rus al Apărării a publicat videoclipul de mai jos, pretinzând că arată un test subacvatic al armei. Un videoclip anterior a oferit o imagine mai clară a configurației sale.
Nava va putea, de asemenea, să transporte drone de mare adâncime, un minisubmarin cu propulsie nucleară de mare adâncime și o centrală nucleară submersibilă concepută pentru a alimenta o rețea de senzori submarini.
Investigarea, manipularea sau recuperarea obiectelor relativ mici aflate la adâncime, cum ar fi cablurile submarine de pe fundul mării, este una dintre principalele funcții ale submarinelor rusești pentru misiuni speciale. Pentru a face acest lucru este nevoie de mișcări fine și de capacitatea de a „pluti” cu ajutorul unor mici propulsoare într-o poziție relativ stabilă sub apă.
Acest lucru ar putea explica, de asemenea, cârmele inferioare întărite. Dacă se așteaptă ca Belgorod să aterizeze pe fundul mării în timpul anumitor misiuni. Alte submarine pe care Rusia le-a echipat pentru misiuni speciale, precum și cele americane, au prezentat patine retractabile. Acestea le-au ajutat să se sprijine pe fundul mării.
Cum se pregătește Rusia pentru lansarea submarinelor
O astfel de capacitate de plutire ar putea fi esențială pentru lansarea și recuperarea submarinelor. Cu sau fără echipaj uman. În 2015, în ceea ce pare să fi fost o scurgere deliberată, într-o emisiune a televiziunii de stat ruse a apărut o diapozitivă de informare care arăta Belgorod cu un submarin mai mic cuibărit în partea inferioară a corpului său. Nu este clar ce era acest alt submarin. Dar unii au emis ipoteza că ar putea fi submarinul pitic cu propulsie nucleară Losharik, la fel de obscur, Proiectul 10831 Losharik.
În 2019, 14 marinari ruși au fost uciși într-un accident la bordul Losharik. Submarinul de mare adâncime este în curs de reparare și se va întoarce în flotă, potrivit Marinei ruse, citate de publicația mai sus amintită.
Submarinele cu rachete ghidate din clasa Oscar II sunt deja unele dintre cele mai mari din lume. Forma corpului lor este în special foarte largă pentru a găzdui 24 de rachete de croazieră anti-navă uriașe P-700 Granit. Acestea sunt adăpostite în compartimente lungi, situate între corpul exterior și cel interior, pe fiecare parte a submarinului. În cadrul reamenajării, P-700 vor fi înlocuite cu celule de lansare comune care pot găzdui 72 de rachete de croazieră Kalibr sau Onix.
Submarinul Belgorod, care a fost declarat operațional, mai periculos decât rachetele balistice din epoca sovietică
Renovarea Belgorodului a presupus adăugarea a aproximativ 30 de metri la lungimea totală a navei. Acest lucru face ca K-329, cunoscut și sub numele de Proiectul 09852, să fie mai lung chiar și decât monstruoasele submarine cu rachete balistice din clasa Typhoon din epoca sovietică. Dintre acestea, doar unul singur a rămas în serviciu limitat în cadrul marinei rusești.
Citește și: Submarinul lui Hitler, găsit lângă România: cum a ajuns acolo
Având Belgorod în stare operațională, Marina rusă dispune de o platformă submarină de atac și de informații care pot conduce la îndeplinirea unei mari varietăți de misiuni. Acesta poate lansa torpile Posideon care pot distruge orașe de la distanță. Poate localiza și manipula obiectele de pe fundul oceanului, inclusiv cablurile de comunicații. Poate fie să le atingă, fie să le taie, orbind adversarii.
Nu în ultimul rând, Belgorod oferă Rusiei un alt instrument pentru a domina Arctica, care se deschide rapid și unde topirea gheții poate oferi rute maritime intercontinentale care ar putea fi mai scurte decât tranzitarea Canalului Suez.