Alertă la un centru de vaccinare din Franța. Șase copii au primit din greșeală o supradoză de vaccin Pfizer. Ce reacții au avut micuții

Alertă la un centru de vaccinare din Franța. Șase copii au primit din greșeală o supradoză de vaccin Pfizer. Ce reacții au avut micuții
Fetiță, vaccinată anti-Covid-19 în Franța

Începând de miercuri, 15 decembrie, în Franța a început imunizarea anti-Covid-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Așa se face că un mare centru de vaccinare din orașul Mans a activat sâmbătă “o linie de imunizare pediatrică pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, care prezintă risc de a dezvolta forme severe de Covid-19 sau care trăiesc în apropierea unei persoane imunocompromise”. Dintr-o greșeală a personalului medical, șase copii au ajuns să primească o doză mult mai mare decât cea necesară, astfel că autoritățile au acționat imediat.

Motivul pentru care șase copii au primit o cantitate dublă de ser anti-Covid-19

Potrivit ultimelor informații transmise de Prefectura departamentului Sarthe şi a autorităţilor sanitare ale regiunii Pays de la Loire, șase copii cu vârste cuprinse între 5 I 11 ani au primit o supradoză de vaccin Pfizer, din greșeală. Astfel, în loc să fie imunizați cu 10 micrograme de vaccin, aceștia au primit 20 de micrograme.

De asemenea, doza stabilită pentru copiii peste 12 ani este de 30 de micrograme, ceea ce înseamnă că această cantitate greșită nu a avut nicio legătură cu confundarea grupei de vârstă. Potrivit comunicatului transmis, autoritățile medicale au anunțat familiile copiilor vaccinați cu supradoză de ser, urmând a fi luate toate măsurile necesare privind monitorizarea stării de sănătate a micuților.

„În timpul primelor vaccinuri administrate, şase copii au primit din greşeală o doză de de 20 micrograme de Pfizer Comirnaty.

Constatând această anomalie, în afară de măsurile luate pentru dozele de vaccin următoare, medicul referent al centrului de vaccinare a contactat imediat familiile vizate, pentru a le informa şi a pune în aplicare împreună cu ele măsurile de monitorizare necesare (…)”, potrivit comunicatului de presă transmis de Prefectura departamentului Sarthe.

Ce simptome au avut micuții după vaccin

Potrivit Agenţiei Regionale a Sănătăţii (ARS), eventualele reacții adverse pe care le pot manifesta copiii sunt durerile și febra. Din fericire, în niciunul dintre cele șase cazuri, familiile nu au solicitat intervenția medicului, în timp ce doar unul dintre copii a acuzat dureri și oboseală.

„Niciuna dintre familii nu a chemat până acum medicul, care a fost informat despre câteva simptome care s-au manifestat (niciunul pentru cinci copii, oboseală şi dureri pentru al şaselea)”, au precizat prefectura şi ARS.

Întâmplarea face ca, în aceeași zi, centrul din Mans să fie vizitat de premierul Jean Castex, care a militat pentru beneficiile vaccinării la această categorie de vârstă.

În România, vaccinarea copiilor cu vârsta de 5-11 ani va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, așa cum a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, urmând ca țara noastră să primească dozele necesare pentru demararea campaniei de vaccinare pentru această categorie de vârstă. Potrivit medicului, platforma de programare este gata, cât și registrul electronic de vaccinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI