Alertă la centrala nucleară de la Zaporojie. Volodimir Zelenski anunță că lumea a fost la un pas de tragedie

de: Rosu Ioana
26 08. 2022

În cursul nopții de joi spre vineri, Volodimir Zelenski a transmis un anunț extrem de important pentru întreaga lume, Din păcate, joi, a avut loc un accident fără precedent la centrala nucleară de la Zaporojie, fiind la un pas să se declanșeze un dezastru nuclear. Lucrurile au putut fi rezolvate în timp limită datorită angajaților centralei, dar și anumitor sisteme care au intervenit în timpul crizei instalate acolo. Află ce anume a produs tensiunile uriașe în jurul funcționării centralei.

Întreaga lume, la un pas de tragedie din cauza unui accident petrecut la centrala de la Zaporojie

Situația a degenerat în Ucraina, acolo unde în a 184-a zi de război, centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la curent pentru două ore, defecțiune provocată de izbucnirea unor incendii de la halda de zgură a unei centrale pe cărbune din apropierea complexului, a transmis Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

În discursul său nocturn, Zelenski a tras încă o dată un mare semnal de alarmă privind situația în care am fi putut să ne aflăm în aceste momente, dacă angajații centralei nu ar fi reacționat în cel mai scurt timp cu putință și dacă protecția de urgență a unităților electrice nu ar fi funcționat.

Rusia, singura vinovată pentru instabilitatea în care se află omenirea

Un eveniment cu adevărat tragic ar fi putut să aibă loc, ieri, la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce rușii au bombardat mai multe zone din jurul centralei, care au declanșat deconectarea acesteia de la energie, pentru prima dată în istorie.

„Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat – după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti.

Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv.

Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a transmis că, în cel mai scurt timp, este așteptată o misiune a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, care să verifice funcționalitatea centralei de la Zaporojie.

„Este planificată o vizită. Vorbim despre zilele următoare – cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie”, a transmis acesta, potrivit Reuters.