Alertă extremă în Slănic Prahova! Craterul s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate, groapa e cât un bloc cu 5 etaje

de: Ștefan R. Apostol
03 05. 2024

Situația din orașul Slănic Prahova se agravează de la o zi la alta. Autoritățile locale au dat o alertă extremă în Slănic Prahova, după ce craterul s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate, iar acum groapa e cât un bloc cu 5 etaje.

Autoritățile locale au dat o alertă extremă în Slănic Prahova!

În urmă cu câteva zile o arteră din orașul Slănic Prahova s-a surpat, iar în urma acstei siutații a apărut un crater care amenința serios structurile de rezistență a blourilor din zonă.

Astfel că se lua decizia de evacuare a cel puțin 50 de perosoane. Din nefericire, situația s-a agravt, iar acum autoritățile de aici au lansat  o alertă extremă în Slănic Prahova.

Craterul, care până acum nu dădea semne de oprire, se  pare că s-a adâncit și mai mult, iar unul din stâlpii de electricitate a fost înghițit, ca urmare a măririi zonei afectate.

Craterul s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate, groapa e cât un bloc cu 5 etaje

În aceste condiții, conform ISU, s-a luat decizia de a mpri zona de siguranță și evacuarea altor 16 persoane, în afară de cei aproape 50 de locatari:

„Pe lângă cei 42 (n.r. de locatari relocaţi), cei 16 de care vorbim astăzi au fost rugaţi să părăsească de bunăvoie apartamentele pe perioada lucrării, urmând să ne informeze dacă există situaţii de persoane care nu au unde să meargă.

Intenţia noastră era ca săptămâna viitoare, în momentul în care toată lumea venea la treabă, să acţionăm pe o intervenţie definitivă. Din păcate, nu putem aştepta. Acum câteva zile am solicitat întreruperea utilităţilor în zona respectivă.

Dacă nu am fi făcut acest lucru, astăzi în momentul în care a căzut acel stâlp, puteam vorbi de o tragedie”, a declarat Emil Drăgănescu, prefectul judeţului Prahova.

„Este posibil să fi fost eroziune internă locală”

Dimensiunea craterului, ca urmare a eroziunilor, au determinat autoritățile să dispună această nouă evacuare, aceștia spunând că, la acest oment, craterul s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate, groapa e cât un bloc cu 5 etaje.

Experții geologi care au constatat cauzele acestei surpări trag, în continuare, semnale de alarmă, precizând că, de fapt, este posibil ca aici să fie vorba despre o „eroziune internă locală”:

„Apa care a declanşat evenimentul are ca sursă, cel mai probabil, acviferul freatic, adică primul strat purtător de apă.

Este posibil să fi fost eroziune internă locală în zona în care s-a produs prăbuşirea. Ca să protejăm marginile acestei prăbuşiri, o să umplem cu material până când se vor lua nişte măsuri permanente care să stabilizeze zona.

Până acum, toate indicile par ar arăta acest lucru, că este un fenomen natural”, a explicat Manole-Stelian Şerbulea, expert tehnic în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii (UTC) Bucureşti.

Așa cum se preciza în raportul dat la 24 de ore de la eveniment, s-a aflat ce a provocat apariția craterului în Slănic Prahova. Specialiștii spun că surparea nu are legătură cu masivul de sare existent în subteran, ci mai degrabă ca urmare a unor infiltrații masive de apă, dar și ca urmare a unor lucrări de reamenajare a unor țevi de gaze care a fost lăsată descoperită.