Alertă ANM. Temperaturile ating cote alarmante. Ce pericol ne așteaptă și la umbră

Alertă ANM. Temperaturile ating cote alarmante. Ce pericol ne așteaptă și la umbră
Alertă ANM. Temperaturile ating cote alarmante. Ce pericol ne așteaptă și la umbră

Urmează zile de foc în România, în care temperaturile vor crește enorm, iar disconfortul termic va fi foarte ridicat.

Alertă ANM. Temperaturile ating cote alarmante

Ne așteaptă un val de caniculă periculos, cu temperaturi care pot ajunge până la 40 de grade Celsius la umbră, în timp ce disconfortul termic poate fi și el de nesuportat.

Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar săptămâna aceasta temperaturile vor crește de la 32-33 de grade luni, până la 36 de grade marți, iar apoi urmează zile cu 38 de grade.

Minimele se vor situa între 20 și 22 de grade, iar cerul va fi senin, în timp ce vântul va sufla în general slab.

Meteorologii au emis cod galben de caniculă în România pentru toată luna iulie.

Temperaturile vor fi extreme, apropiindu-se de 40 de grade la umbră.

Temperaturi de 40 de grade la umbră

Potrivit ANM, județe vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

Valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării în ultimele zile din luna iunie, iar disconfortul termic va crește.

Cod galben de caniculă

Va fi caniculă în regiunile vestice, sudice și local, cu temperaturi maxime între 34 și 39 de grade, cu cele mai mari valori în Oltenia și Muntenia. Local, temperaturile pe timpul nopții nu vor coborî sub 20 de grade.

„Începând de marți, de la o zi la alta, valorile vor fi în creștere: 37-38 de grade, posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării.

Vor fi nopți tropicale, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, așa încât acest nou val de căldură persistent va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimțite în bună parte din țară. Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative”, a precizat Elena Mateescu, la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI