O nouă alertă ANM de fenomene meteo neobișnuite pentru această dată! Vezi care sunt zonele afectate

de: Ciprian Ioana
08 05. 2019

Meterologii vin cu vești proaste legate de vreme. Deși suntem în luna mai, ANM anunță vreme de iarnă în câteva zone din țară.

Miercuri dimineața, vremea rea se întoarce în unele zone din țară. Până la ora 10:00, ANM a emis o atenționare cod galben. În județul Prahova, în zona de munte la peste 1.800 de metri se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h.

Atenționarea vizează și județul Argeș și județul Dâmbovița, tot zonele de munte, la peste 1.800 de metri.

Vreme de iarnă în luna mai

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în ultimele zile, mai multe avertizări de vreme rea cu fenomene meteo extreme.

Peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe s-au aflat la datorie pentru a interveni în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate de fenomenele meteo extreme.

Au fost afectate județele Argeș, Bacău, Călărași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui. Popmpierii au evacuat apa din 2 subsoluri și din 137 de gospodării, fiind afectate 17 locuințe. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Cum se explică fenomenele meteo extreme precum tornada de la Călărași și gheața de pe A4

Meteorologii susțin că astfel de fenomene sunt rare în România. Dar ele se întâmplă, de regulă, primăvara sau toamna. Sau, mai corect spus, atunci când se face tranziția de la un anotimp rece la unul cald sau invers.

În aceste zile, temperaturile au fost extrem de oscilante. Au fost zile în care a fost extrem de cald, cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius. Aceste valori nu sunt normale pentru această perioadă și, de obicei, ele prevestesc apariția unor situații extreme.

Ceea ce s-a și întâmplat. După temperaturi cu valori mai mare decât cele obișnuite perioadei, vremea a revenit la normal, dar tranziția nu s-a făcut fără efecte negative. Prin vestul țării, zilele specifice verii au fost urmate de furtuni și vijelii.

Fenomene și mai grave, precum tornada de la Călărași, sunt întâlnite, de obicei, în sud-estul țării, în zona Dobrogei sau a Bărăganului, spun specialiștii ANM. Tornada a avut loc în județul Călărași, vijelia cu grindină puternic s-a produs între Constanța și Ovidiu, așadar tot în sud-estul țării. Astfel de fenomene precum furtuni violente, ploi torențiale sau grindină de mari dimensiuni mai pot apărea în această perioadă și în alte zone ale țării.