Alertă ANM de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturile ridicate, cum va fi vremea în Capitală

de: Ionuț Vieru
24 06. 2023

Meteorologii au anunțat că temperaturile ridicate cu care ne-am confruntat zilele acestea nu vor dispărea prea curând, astfel fiind prelungită alerta de caniculă și disconfort termic. Ce zone sunt afectate de căldură și ce temperaturi vor fi înregistrate în București, aflați în rândurile următoare.

Alertă ANM de caniculă în Capitală

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a precizat că cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în partea de sud-sud-est a României, unde termometrele vor arăta astăzi între 31 și 36 de grade Celsius. Aceste temperaturi sunt măsurate în condiții standard, la umbră, a mai precizat aceasta.

De asemenea, în București, temperaturile vor ajunge la 35-36 grade Celsius, iar disconfortul termic rămâne unul foarte ridicat. În partea de sud, sud-est-vest și o parte din zona Moldovei, s-a ajung la pragul critic de 80 de unități.

„Dar ceea ce a fost semnificativ, valorile temperaturilor resimțite la amiază, care au depășit 40-42° luând în considerare faptul că temperaturile în creștere, asociate și cu un grad mare de umezeală, vor determina aceste temperaturi resimțite cu mult mai ridicate decât cele măsurate în condiții standard, așa cum menționam”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Citește și: Cod galben de furtuni și inundații în România. Meteorologii au transmis o nouă alertă ANM, nu scăpăm de ploi

Vremea în weekend

Astăzi, 24 iunie, în sud-estul țării sunt așteptate temperaturi de 34-36 de grade Celsius, pe suprafețe extinse în zonele de câmpie din Muntenia, inclusiv în București, precum și sudul Moldovei și, pe alocuri, Oltenia și Dobrogea.

Pe de cealaltă parte, în restul țării, temperaturile vor scădea față de ziua anterioară, însă meteorologii anunță furtuni în unele zone. După-amiază se vor semnala, local, furtuni puternice cu averse torențiale și intensificări ale vântului.

Duminică, 25 iunie, ANM anunță furtuni în sudul, centrul și estul țării. Vremea se va răcori față de zilele trecute, iar în cea mai mare parte a țării, temperaturile vor fi cuprinse între 23 și 29 grade Celsius.

Recomandarea medicilor pentru această perioadă caniculară

Specialiștii recomandă să ieșim din casă doar atunci când avem nevoie. În cazul persoanelor care au diferite probleme de sănătate, indicat ar fi să nu iasă deloc din casă, mai ales la orele amiezii, atunci când temperaturile sunt cele mai ridicate. De asemenea, hidratarea este extrem de importantă.

Citește și: Cupolă de foc în România. Vremea o ia razna, e cod portocaliu

„Hainele trebuie să fie deschise la culoare, capul să fie de preferat acoperit cu o șepcuță, băsmăluță, orice de culoare deschisă ca să reflecte lumina, nu s-o atragă, așa cum fac culorile închise.

Trebuie să se hidrateze mai mult decât de obicei și asta, din păcate, nu se întâmplă nici atunci când există boli. Cu indicații de hidratare să țină legătura vecinii între ei și să vadă să se întrajutoreze, mai ales că sunt foarte multe persoane singure”, a mai spus dr. Geambaşu Ruxandra, coordonator centru de prim-ajutor.