Alergiile de primăvară, tratabile cu soluții naturiste: care sunt cele mai bune leacuri

de: Puiu Alexandru
16 05. 2019

Alergiile de primăvară sunt cauzate de mulți factori și, deseori, implică tratamente costisitoare. Din fericire, există însă câteva soluții naturiste la care poți apela pentru a elimina simptomele.

Polenul florilor, al pomilor și arbuștilor se numără printre principalele cauzare ale alergiilor de primăvară, afirmă dr. Șomordolea Florina, medic primar Medicină de Familie, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”. Tot ea atrage atenția asupra crizelor acute de astm care pot fi o consecință a alergiilor din această perioadă. 

”Este primăvară, ne bucurăm de vremea mai frumoasă și de zilele mai lungi. Însă primăvara multe persoane se plâng că strănută, le curge nasul, au ochii roșii și înlăcrimați sau își simt gâtul inflamat. Aceste semne indică prezența unei alergii, adică o reacție inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului față de anumite substanțe numite alergene. Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor și praful. Dacă alergia de primăvară este cauzată de polenul pomilor și arbuștilor (debutează la jumătatea lunii martie și se sfârșește în iunie), alergia de vară este cauzată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară, porumb), iar cea de la sfârșitul verii de polenul erbaceelor”, explică medicul, citat de Agerpres.

Lista simptomelor este numeroasă, dar, de cele mai multe ori, nu este bătută în cuie, ci variază de la un caz la altul. ”Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronșite. În general, afecțiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte și poate dispărea odată cu îmbătrânirea. Studiile au arătat că există și o predispoziție genetică ereditară, astfel că o persoană care are unul dintre părinți cu o boală alergică prezintă riscuri mari de a dezvolta ea însăși o asemenea maladie. La o persoană sănătoasă sistemul imunitar are sarcina de a apăra organismul contra corpurilor străine precum bacteriile, virușii sau toxinele.

La persoanele predispuse la alergii acest sistem de protecție este însă prea eficient și percepe drept periculoase substanțele comune precum polenul florilor sau mucegaiul. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi. Aceștia se fixează pe anumite celule din țesut și din sânge și eliberează puternici agenți chimici care, circulând prin organism, declanșează simptomele alergiei”, detaliază dr. Șomordolea.

Dacă vrei să ai o listă simplu de urmărit cu posibile simptome, ea include inflamații, senzații de mâncărime, înroșirea ochilor, cauzată de dilatarea vaselor de sânge; iritații ale mucoaselor, strănut, inflamarea mucoasei nazale, dificultate la respirație. În funcție de gravitatea afecțiunii, pielea persoanelor care suferă de alergii prezintă mâncărimi, înroșire, edem și o erupție caracteristică papulo-eritematoasă (bășicuțe pe piele de culoare roșie).

Tratamente naturiste pentru alergiile de primăvară

Într-o lume ideală, alergiile pot să dispară prin întreruperea contactului cu alergenul care a declanșat reacția, dacă acesta poate fi identificat. Uneori, procesul poate implica o terapie medicamentoasă sau imunoterapie, în funcție de diagnosticul unui medic de specialitate.

Tratamentele naturiste pot ajuta la vindecarea alergiilor de primăvară și a manifestărilor acestora. Strănutul poate fi tratat cu ajutorul ceaiurilor fierbinți din trifoi roșu sau urzică. Usturoiul, datorită proprietăților lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului. Pentru congestia și inflamarea pielii se recomandă ceaiurile de cimbru și eucalipt. În același timp, gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând astfel la tratare în caz de alergie.

Ca în cazul răcelilor sau simptomelor de gripă, vitamina C ajută foarte mult în tratarea alergiilor de primăvară. Poți să o asimilezi foarte ușor din citrice și să te bucuri de proprietățile antihistaminice ale sale. O doză zilnică de 1.000 până la 4.000 mg ar trebui sa ajute la desfundarea nasului.

”Vitaminele sunt importante în tratamentul alergiilor. Vitamina E ușurează problemele respiratorii și crește abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecțiilor. Alături de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi. Vitamina A, alături de zinc, este cheia sănătății sistemului imunitar. Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A și ajută în alinarea iritării membranelor de pe traiectul nazal. Vitamina B joacă un rol important în funcționarea corectă a glandelor suprarenale și ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici”, mai spune dr. Șomordolea.