Mulți români cred că sunt sensibili la puful de plop. Iată care este de fapt problema lor

de: Claudiu Surmei
22 05. 2019

Ne aflăm în sezonul în care peste tot în aer zărim puf de plop. Este perioada în care persoanele cu alergii au mari probleme, dar specialiștii spun că nu puful de plop este de vină, ci polenul de cereale, care circulă în același timp prin aer.

Pentru majoritatea oamenilor, puful de plop este deranjant doar pentru că intră în nas sau în ochi, nu pentru că ar produce vreo reacție alergică.

„Pacienţii sunt alergici la, noi numim, iarba de gazon, adică toate plantele cu spic fie necultivate fie cultivate. Pe acestea le numim cereale. Acestea determină alergii când oamenii văd teiul înflorit ori plopul că zboară. Aceste se pot testa şi se pot dovedi, iar pacienţii nu trebuie să taie plopul şi nici teiul ci mai degrabă iarba pentru că expunerea la această iarbă îi va determina să aibă simptome şi de nas şi de ochi şi de tuse”, susține Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.

Puful de plop nu provoacă alergii

Specialiștii mai spun că perioadele ploioase sunt bune pentru alergici pentru că polenul nu mai circulă la fel de bine prin aer, însă acest lucru nu este valabil și în cazul unor furtuni, care încarcă electrostatic grăuncioarele de polen și agravează efectele acestora asupra persoanelor care prezintă alergii.

Simptomele pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor simptomatice. Pacienților li se administrează doze controlate de polen pentru a deveni toleranți. „Tratamentul se duce pe o perioadă de 3-5 ani minim, nu e un tratament uşor şi nu e rapid şi încearcă ca organimsul să tolereze acest polen”, spune Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.

Alergia la polen este una dintre cele mai comune alergii și afectează un număr foarte mare de persoane. Atunci când organismul intră în contact cu un factor declanșator reacționează ca și cum ar fi invadat și produce mai multă histamină pentru a combate alergenul.