Ucraina, țara în care un comediant poate deveni președinte: cum s-a ajuns la asta

Ucraina, țara în care un comediant poate deveni președinte: cum s-a ajuns la asta

Zelenski – e numele aflat pe buzele tuturor în Ucraina și nu numai după scrutinul din weekend. În Ucraina, linia dintre ficțiune și realitate a devenit neclară, notează BBC, odată cu ascensiunea unui comediant TV, care a câștigat primul tur al prezidențialelor, desfășurat duminică, 31 martie.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a obținut 30,1% din voturi și s-a clasat pe primul loc în opțiunile electoratului ucrainean, cum preconizau, de altfel, toate sondajele realizate înainte de vot. Rezultatele finale nu au fost publicate, astfel că procentul trebuie văzut, în continuare, ca o estimare.

Pe locul doi s-a clasat, potrivit exitpoll-ului publicat duminică seară, actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, cu 18,5%.

Astfel, Zelenski și Poroșenko se vor înfrunta în turul doi la prezidențiale programat pe 21 aprilie, având în vedere că niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50% din voturi.

Pe locul trei în primul tur s-a aflat fostul premier Iulia Timoșenko, cu 14% din sufragii.

Zelenski, „Slujitorul poporului”: povestea comediantului aproape să devină președinte în viața reală

În vârstă de 41 de ani, actorul de comedie Volodimir Zelenski a devenit celebru în urma serialului de satiră politică numit „Slujitorul Poporului”.

În acest serial Zelenski interpretează rolul unui profesor de istorie care este ales președinte.

În viața reală, a fost criticat pentru că nu are experiență politică, dar ascensiunea sa a sporit într-o țară grav afectată de corupție și de confruntările din zonele pro-ruse.

După ce au fost publicate estimările în urma scrutinului de duminică, Zelenski a mulțumit echipei sale de campanie și susținătorilor săi.

„Cred că aceasta este prima noastră victorie majoră, dar nu singura.” Volodimir Zelenski

Pe de altă parte, Vladimir Zelenski a spus că nu va organiza proteste în cazul în care va pierde alegerile din 21 aprilie.

„Nu voi purta un război împotriva societății, nu voi aduna proteste în stil Maidan și nu voi amplasa corturi pentru a mă proteja dacă ucrainenii nu mă vor susține.” Volodimir Zelenski

Comedianul amintea, astfel, de protestele violente care afectau Piaţa Independenţei (Maidan Nezalezhnosti) din Kiev în 2014, pe care Viktor Ianukovici, președintele pro-rus de la acea vreme, era înlăturat după vârsări de sânge în ambele tabere, putere și opoziție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI