Alegeri prezidențiale 2019. Câte semnături au reușit să strângă candidații. Iohannis, Dăncilă și Barna, diferențe uriașe

de: Ciprian Ioana
21 09. 2019

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la președinție expiră duminică, 22 septembrie, la ora 24:00. Până atunci, însă, există candidați care au mers la sediul BEC cu semnăturile adunate. Iar diferențele sunt mari.

Până acum, și-au depus candidaturile principalii aspiranți la cea mai înaltă funcție în stat, președintele României. Au mers la sediul Biroului Electoral Central candidata PSD, Viorica Dăncilă, candidatul USR-Plus Dan Barna și președintele în exercițiu, candidatul PNL, Klaus Iohannis.

Toți au mers însoțiti de liderii partidelor care-i susțin, dar și de susținători. Potrivit legii, pentru a fi eligibil la candidatura la prezidențiale, un aspirant trebuie să adune cel puțin 200.000 de semnături valide.

Diferențele în cazul lui Iohannis, Dăncilă și Barna sunt uriașe.

Câte semnături au strâns Iohannis, Dăncilă și Barna

Lider detașat în cazul strângerii de semnături este președintele în exercițiu, Klaus Iohannis.

Șeful statului a adunat nu mai puțin de 2,2 milioane de semnături, potrivit partidului care-l susține PNL. Pe locul al doilea se află Viorica Dăncilă, care a adunat, potrivit PSD, 1,4 milioane de semnături.

Urmează Dan Barna – cu 400.000 de semnături.


Iată cum arată topul semnăturilor adunate de candidați:

  • 1. Klaus Iohannis (susţinut de PNL): 2,2 milioane
  • 2. Viorica Dăncilă (PSD): 1,4 milioane
  • 3. Mircea Diaconu (ALDE, Pro România): 500.000  (?)
  • 3. Dan Barna (USR-PLUS): 400.000
  • 4. Theodor Paleologu (independent susţinut de PMP): 360.000
  • 5. Kelemen Hunor (UDMR): 270.000
  • 6. Viorel Cataramă (Dreapta Liberală): 230.000

În cazul semnăturilor adunate de Mircea Diaconu, cifrele nu au fost comunicate oficiale. Ele urmează să fie prezentate chiar la depunerea candidaturii.

De asemenea, un semn de întrebare se ridică și în cazul lui Viorel Cataramă, pentru că se pare că, în cazul său, candidatura a fost invalidată, mai multe semnături fiind false. 

Campania electorală pentru prezidențiale începe pe 12 octombrie, iar primul tur de scrutin e programat pe 10 noiembrie.

De precizat că numărul de semnături adunate în vederea depunerii candidaturii ține mai mult de mobilizarea partidelor și de baza de date pe care o are la dispoziție fiecare formațiune. Astfel, nu înseamnă că persoana care a adunat cele mai multe semnături are și cele mai mari șanse de câștig.

În acest moment, sondajele arată că președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, nu va avea nicio problemă să ajungă în turul al doilea. Nu e clar însă dacă această confruntare va fi cu Dan Barna sau cu Viorica Dăncilă.