Alegeri locale 2020. Vârsta minimă pentru primari. Câți ani trebuie să aibă candidații la primărie

de: Emanuela Pană
23 09. 2020

Ne mai despart doar patru zile de ziua votului pentru alegerile locale din acest an, stabilite pe 27 septembrie. Astfel, cei care s-au înscris în lupta pentru fotoliul de primar mai au puțin timp la dispoziție pentru a convinge electoratul să pună ștampila pe numele lor. Însă, aceștia, la fel ca și votanții, trebuie să bifeze o primă condiție esențială – criteriul vârstei.

Află care este minimul de ani necesar pentru a intra în cursa pentru Primărie, ori vâsta minimă pentru a putea să-ți alegi conducătorul orașului, comunei, dacă te afli de cealaltă parte a baricadei.

Vârsta minimă pentru primari

Legea 115/2015, care stabilește modul în care se desfășoară alegerile locale și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații prevede, printre altele, vârsta minimă obligatorie pentru a intra în cursă. Astfel, potrivit articolului 4, alineatul 1, cei care își doresc să ocupe funcția de primar trebuie să aibă cel puțin 23 de ani.

ART. 4 din Legea 115/2015
(1) Au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

Câți ani trebuie să aibă candidații la primărie

Totodată, o altă condiție pe care trebuie să o bifeze cei care râvnesc la conducerea Primăriei este aceea ca fiecare candidat să aibă domiciliul în localitatea pentru care urmează să candideze. Situația diferă în cazul municipiului București, unde candidații pot locui în oricare sector al Capitalei.

ART. 4 din Legea 115/2015

(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativteritoriale în care urmează să fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucureşti pot candida şi pot fi alese persoanele care au domiciliul în municipiul Bucureşti, indiferent de sector.

Condiții pentru candidații la primărie

De asemenea, organizatorii sesiunii electorale din data de 27 septembrie 2020 au avut îndatorirea de a pune la punct anumite măsuri, menite să asigure protecția cetățenilor pe fondul pandemiei de COVID-19 din România.

Printre acestea, enumerăm:

  • Triajul observațional și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii pentru persoanele care intră în sediile de vot;
  • Distanța fizică de un metru între participanți trebuie și ea menținută;
  • Regulile de acces și de protecție individuală trebuie afișate în locuri vizibile, în spațiile de votare;
  • Limitarea participanților la maximum 20 de persoane în cazul spațiilor închise;
  • Pentru spațiile deschise, numărul participanților se va limita la maximum 50 de persoane;
  • În cadrul acțiunilor desfășurate pe stradă, numărul persoanelor care se deplasează în grup se va limita la maximum 6;
  • Acțiunile din ușă în ușă se vor limita la echipe de maximum 2 persoane;
  • De asemenea, se vor aplica regulile de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Care sunt condițiile pentru a putea vota la alegerile locale 2020

Reamintim că vâsta minimă a cetățenilor români care vor să își exercite dreptul la vot este de 18 ani, împliniți în ziua de referință.

ART. 3 din Legea 115/2015
(1) Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
(2) Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, precum şi a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.
(3) Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

De asemenea, cei care nu pot vota fac parte din următoarele categorii: debilii mintal ori persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

ART. 6 din Legea 115/2015

(1) Nu pot alege:
a) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie;
b) persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin
hotărâre judecătorească definitivă.

Pentru mai mult dispoziții legale, consultați Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale.