Alegeri locale 2020. În ce dată se vor prezenta românii la vot

Alegeri locale 2020. În ce dată se vor prezenta românii la vot
Alegeri locale 2020. În ce dată se vor prezenta românii la vot

AEP a anunțat vineri că a elaborat proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale, care trebuie să intre în vigoare până cel târziu la data de 29 iulie. De asemenea, pentru a fi respectate prevederile legale, AEP propune data alegerilor locale pe 27 septembrie.

Alegeri locale 2020. Data la care românii se prezintă la vot

”Autoritatea Electorală Permanentă informează că a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru atoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, prin care se propun, în principal, stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 în ziua de duminică 27 septembrie 2020, ținând cont și de suprapunerea cu perioada electorală a alegerilor parlamentare la termen, dar și o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătățească modul de derulare a alegerilor locale din 2020”, se anunță într-un comunicat de presă al AEP.

AEP mai amintește că, potrivit modificărilor aduse legii 115/2015, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

”Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art.1 din Legea nr 84/2020, potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al Municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelunges până la data de 1 noiembrie 2020, precum și continuitatea activității autorităților locale. De asemenea, se prevede că data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. Prin urmare, proiectul de lege, ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie 2020, astfel că devin incidente prevederile art. 7 alin (13), din Legea nr 52/2003, republicată”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Ce spune Ludovic Orban

De asemenea, Ludovic Orban susține că în condițiile actuale de răspândire a coronavirusului, se vor organiza alegerile locale pe data de 27 septembrie.

„După promulgarea legii de prelungire a mandatelor (aleşilor locali – n.r.), adoptată de Parlament, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor – 27 septembrie – şi, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate şi de o protecţie a persoanelor implicate în procesul electoral. La nivelul actual de răspândire, cu siguranţă da (se vor organiza alegeri la data stabilită – n.r.). Dar am convingerea că până pe 27 septembrie lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă pe care a susținut-o la Suceava.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI