Alegeri locale 2020. Ce se întâmplă dacă votezi de 2 ori mâine, 27 septembrie. Revoltător!

de: Ștefan R. Apostol
26 09. 2020

În România zilelor noastre se poate orice, chiar și când vine vorba de alegeri locale. Legislația electorală a devenit mai permsibilă pentru votanții români, dar rămâne întrebarea de ce? Cine ar avea de câștigat după noua reglementare anunțată de BEC?

Alegeri locale 2020: BEC te lasă să votezi de două ori

Pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central, dacă cineva ar fi curios să vadă hotărârile luate de instituție ar avea o mare surpriză. Niciunul din link-urile de descărcare al documentelor nu este activ. Cu toate astea instituția a anunțat modificări privind dreptul la vot al cetățenilor români la aceste alegeri locale.

Bănuim că ar fi vorba de trei hotărâri, și anume Hotărârea nr. 9/07.08.2020, Hotărârea nr. 2/03.08.2020 și Hotărârea nr. 1/01.08.2020. Conform unor surse, în aceste Hotărâri ale BEC se stipulează că un cetățean român poate vota de două ori în cadrul scrutinului pentru alegerile locale de anul acesta. Motivele reale pentru aceste decizii nu le știm, dar putem presupune de ce s-au luat astfel.

Alegeri locale: un român poate ota de două ori mâine

România, din păcate, nici acum, la 30 de ani de democrație, nu dispune de un sistem informatic bine pus la punct. De fiecare dată au apărut erori de înscriere a alegătorilor în circumscripțiile electorale.

Un preşedinte de secţie de votare nu poate împiedica o persoană să voteze de două ori, dacă nu apare că ar fi votat deja. Singura instituție care poate face acest lucru este instanţa de judecată. Este singura care poate revoca acest drept printr-o decizie definitivă.

Alegeri locale 2020: Ce se întâmplă dacă votezi de 2 ori mâine, 27 septembrie

Concret, ca și exemplu, dacă cetățeanul ”X” votează la secția la care este arondat și, ulterior, pleacă din localitate și vrea să mai voteze odată, poate. Cum este posibil, este foarte simplu. Președintele secției de votare din localitatea în care cetățeanul ”X” a decis să plece, verifică în sistemul informatic numele acestuia. Dacă în dreptul numelui cetățeanului ”X” nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Conform legislației în vigoare, președintele îl va întreba pe cetățeanul ”X” dacă a votat. Dacă răspunsul este afirmativ, și în sistem apare că a votat, va trebui să semneze un proces verbal. În procesul verbal respectiv i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot.

Alegeri locale: sistemul românesc informatic electoral este plin de erori

Conform legii, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. Concluzia este că orice cetățean român poate vota mâine, 27 septembrie, de două ori, dar asumându-și riscul de a fi acuzat de fraudă la vot. Asta în cazul în care, așa cum spuneam, în sistem apare în dreptul numelui semnătura de votant. Dacă nu apare, nu vă poate acuza nimeni de nimic.