Nu mai este mult până la alegerile locale din 2020. Campania electorală este în toi, iar alegătorii se pregătesc să meargă să voteze. Biroul Electoral Central a schimbat regulile pentru alegerile locale.
Biroul Electoral Central a decis ca românii care au buletinul expirat după 1 martie și nu au apucat să-l schimbe, să poată vota la alegerile din 27 septembrie. Aceștia vor merge la secția unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau la cea unde este arondată adresa la care sunt domiciliați.
Dacă pe buletin nu este trecută adresa actuală de domiciliu, BEC a hotărât ca românii care nu au încă vize de flotant până pe 4 septembrie nu vor putea vota la alegerile locale, decât în localitatea de domiciliu.
”Art. 2. – (1) Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
sau secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.
(2) Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință.
(3) Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, votează la secția de votare la care este arondata strada ce figurează la mențiunea privind domiciliul sau reședința înscrisă pe actul de identitate.”, spune hotărârea.
Biroul Electoral Central spune că românii vor putea vota, ca și în alți ani, pe baza cărții de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie. Vor mai putea folosi buletinul de identitate sau pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic.
Elevii din școlile militare pot folosi carnetul de serviciu militar, act valabil în ziua votării.
În actul normativ publicat de BEC, mai este specificat și faptul că, alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară, poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea, emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetățean este. Acesta va trebui să fie însoțit de documentul privitor la adresa din România. Sau, dacă acest act nu există, în baza certificatului de înregistrare sau a cărții de rezidență permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară.