Alegeri locale 2020. Amenzi usturătoare pentru toți românii care fac asta, în ziua votului. Grijă mare!

Alegeri locale 2020. Amenzi usturătoare pentru toți românii care fac asta, în ziua votului. Grijă mare!, sursa foto In quam Photos -Octav Ganea

Alegeri locale 2020. Fotografierea ori filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timp ce votează se sancționează cu o amendă care este cuprinsă între 600 și 1.000 de lei, a anunțat azi, purtătorul de cuvânt al MAI, pe nume Monica Dajbog.

Alegeri locale 2020. Amenzi usturătoare pentru toți românii care fac asta

„Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a spus MonicaDajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI, citată de Agerpres.

Astfel, persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiţi competitori electorali vor primi amendă care este cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Ce este interzis

Mai mult, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă mai este valabilă şi pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase cu scopul de a determina  alegătorii să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Oficialul MAI a mai adăugat că persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals este pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar aceeaşi pedeapsă va primi și persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat efectivelor MAI aflate în misiune astăzi să soluţioneze cu profesionalism şi operativitate toate sesizările privind comiterea unor contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot, indiferent de calitatea persoanelor implicate”, a mai precizat Monica Dajbog.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI