Alegeri europarlamentare: PSD scade vertiginos și e la un pas să piardă primul loc

de: Ciprian Ioana
21 03. 2019

Ultimul sondaj privind intențiile de vot la europarlamentare vine cu mari surprize. PSD a scăzut mult sub 30%, iar PNL vine tare din spate.

Sondajul INSCOP, realizat în perioada 5-13 martie arată că PSD și PNL sunt aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Conform ultimului sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, PSD și PNL sunt aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. Și se mai remarcă un lucru: față de luna precedentă, crește ușor interesul pentru vot.  Potrivit INSCOP,  58,5% din cei chestionați și-au exprimat o opțiune de vot clară.

Cum ar vota românii la europarlamentare

Dacă mâine ar fi alegeri, cei chestionați au spus că ar vota PSD – 26,9%, PNL – 26,3%, iar pe locul al treilea se regăsește Alianța 2020 USR-PLUS cu 15,3%. Practic, PSD a scăzut vertiginos (dar trebuie menționat că încă nu au prezentat lista candidaților cu care se va prezenta la europarlamentare) și e pe cale să piardă primul loc în favoarea PNL.  Se mai remarcă, de asemenea, o diferență extrem de mică între celălalt partid de la guvernare ALDE și formațiunea Pro România a lui Victor Ponta.

Ar mai depăși pragul electoral doar UDMR, care ar obține 5%

Sursa: INSCOP

Dincolo de măsurarea intenției alegătorilor de a se prezenta la vot printr-o întrebare dedicată, întrebarea privind opțiunile de vot a oferit respondenților atât posibilitatea de a alege un partid/alianță politică, precum si de a opta pentru variantele ”nu merg la vot”,  ”nu m-am hotărât”, ”Nu știu sau nu răspund”.

În acest sens, INSCOP notează că 29,7% dintre respondenți declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.

Intențiile de vot se pot schimba oricând

Autorii sondajului insistă, însă, că până la alegerile din luna mai mai sunt vreo două luni,  așa că rezultatul final al votului va fi influențat  suplimentar de numeroși factori:  activitatea partidelor politice, mobilizarea organizațiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu convocarea unui referendum în ziua votului), componența listei finale de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara țării.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.