Astăzi, 26 ianuarie 2022, a avut loc un nou seism cu magnitudinea de 2,9, în zona Vrancea. Seismul a fost resmițit în comuna Reghiu, din județul Vrancea, la 161 km nord de București. Seismul a avut loc la ora 13:29, în urmă cu aproximativ acum 3 ore și 54 minute.
Evenimentele seismice din ultimele zile s-au intensificat. Astăzi au avut loc, cel puțin două cutremure. Primul, la ora 08:31, a avut o magnitudine de 2,4, în zona Vrancea, și a fost resimțit în Comuna Ciochina, din județul Ialomita, la 79 km este de București.
Cel de-al doilea, cu o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter, a avut loc în Zona Vrancea, fiind resimțit la 161 km nord de București, în comuna Reghiu, din județul Vrancea, la o adâncime de 109 km.
Alte orașe în care a fost resimțit acest seism de la ora 13?29 sunt Bacău, Brașov Brăila, Galați, Ploiești și a fost resimțit, dar foarte ușor, și în București.
În ultimele 24 de ore, seimsele de astăzi sunt ultimele dintr-o serie de cel puțin 25 de seisme produse încă de la începutul anului. Cel mai important a fost în urmă cu câteva zile, acesta având o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter.
Evenimentele seismologice din ultimii ani, spun specialiștii, sunt un semnal de alarmă. Unii seismologi spun că România ar putea fi lovită de un seism extrem de puternic în următorii ani, până cel târziu în 2040.
„Următorul cutremur mare în România ar putea avea loc în 2040 sau în 2077-2078, pe baza cercetărilor și analizelor.”, declara recent Gheorghe Mărmureanu.
De cealaltă parte, directorul INFP a declarat că nu se pot face astfel de estimări. Cutremurele înregistrate în ultimele zile sunt normale pentru zona Vrancea, în centrul României, a mai adăugat directorul instituției.
Este binecunoscut faptul că România are unul dintre cele mai ridicate niveluri de risc seismic din Europa. Studiul realizat în 2016 arată că aproximativ două treimi din teritoriul țării are o accelerație de vârf a solului așteptată mai mare de 0,2 g.
Același studiu arată că România este afectată în principal de cutremurele care au loc în sursa seismică de adâncime intermediară Vrancea. Cu toate acestea, cutremurele crustale de magnitudine mare pot avea loc în mai multe locații din România.
Cutremurul din Făgăraș din 1916, cu o magnitudine stimată la 6,4, a fost cel mai mare cutremur crustal care a avut loc în România în secolul XX. Acesta a lovit în principal o zonă nelocuită și, prin urmare, impactul său a fost limitat.
Cu toate acestea, experiența și informațiile culese în urma altor cutremure de mică adâncime din 1981, din 1991 și din 2014 au arătat că acest tip de cutremur poate provoca pagube structurale semnificative, panică și chiar victime.