Ai tras greșit apa la toaletă toată viața. Detaliul important pe care trebuie să îl faci mereu VIDEO
De peste șase decenii, oamenii de știință știu că, în momentul în care se trage apa la toaletă, în aer sunt eliberate particule mici, invizibile pentru ochiul liber. Acum, au realizat primul studiu care permite vizualizarea directă a vitezei și răspândirii particulelor de apă din vasul WC-ului. Ai tras greșit apa la toaletă toată viața. Detaliu de care trebuie să ții cont întotdeauna.
Ai tras greșit apa la toaletă toată viața
Este prima dată când oamenii de știință reușesc să ofere o perspectivă concretă asupra modului de răspândire a particulelor periculoase de apă de la vasul de toaletă. Toți știau, până în prezent, că acestea se răspândesc deasupra și pe lângă WC. Nimeni nu a înțeles, concret, procesul.
De ce este important fenomenul? Mișcarea și viteza particulelor care pot transporta agenți patogeni periculoși sunt cruciale pentru înțelegerea riscului de expunere la infecții. Totodată, doar așa putem conștientiza măsurile ce trebuie luate pentru a ne asigura o stare de igienă corespunzătoare.
„Dacă nu poți să vezi ceva, este ușor să te prefaci că nu există. Însă, odată ce veți vedea aceste videoclipuri, nu veți mai aborda lucrurile la fel niciodată. Studiul nostru poate juca un rol important în mesajele privind sănătatea publică. Am realizat imagini vizuale ale acestui proces care sunt, cu adevărat, dramatice”, a spus autorul principal al studiului, profesorul de inginerie civilă John Crimaldi, de la Universitatea din Colorado Boulder.
Ce au descoperit oamenii de știință
Când tragem apa la toaletă, în aer sunt emiși aerosoli. Nu îi putem vedea, însă. Aceste particule aerosolizate transportă agenți patogeni. Practic, ele ne pot expune la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate severe. Cu ajutorul unor lasere verzi și a unor echipamente de filmare, o echipă de ingineri a reușit să dezvăluie modul de expulzare a particulelor periculoase.
Particulele răspândite când tragem apa la toaletă, fără să așezăm capacul, se împrăștie în jurul vasului cu o viteză de doi metri pe secundă. În doar opt secunde, agenții patogeni periculoși s-au așezat pe suprafețe de la 1, 5 metri deasupra toaletei. Cele mai mari particule se depun în zonele exterioare ale diverselor obiecte în câteva secunde. Aerosolii mai mici pot rămâne suspendați în aer timp de câteva minute, potrivit studiului.
Este, așadar, recomandat ca atunci când tragem apa la toaletă, să acoperim vasul cu capacul destinat. Agenții patogeni periculoși pot să persiste în vasul de toaletă chiar și pe durata a câteva zeci de trageri de apă. Acest detaliu crește riscul potențial de expunere la infecții, arată specialiștii. Este crucial să menținem curățenia la toaletă.