Ai ținut lumânarea la căpătâiul unui mort? Ce se va întâmpla, de fapt, cu tine
A fi cu cineva pe care îl iubești în momentul morții lor este o experiență profundă. Cu toate acestea, este posibil să găsiți anticiparea emoțională și mentală epuizantă. Uneori s-ar putea să îți dorești cu fervoare să se termine. Și atunci te poți simți vinovat pentru că gândești așa. Dar este un răspuns normal și de înțeles la o situație foarte stresantă. Un obicei creștin este acela de a-i ține o lumânarea aprinsă la căpătui celui ce pleacă în altă lume.
Ai ținut lumânarea la căpătâiul unui mort
Atunci când cineva drag din familie, sau un prieten pleacă într-o altă lume, obiceiul creștin este acela de a-i ține aprinsă o lumânare la căpătâi. Mulți și-au pus întrebarea dacă păcatele celui care moare vin asupra ta. Acesta este un mit. De fapt lumina lumânării este un mod de a-l călăuzi pe cel ce pleacă spre împărăţia cerurilor.
Nu este un păcat și nici nu vei prelua păcatele acestuia, spun mai marii bisericii. În creștinisim, fie ortodox, fie catolic sau de orice alt rit, lumânarea este simbolul luminii create de Dumnezeu, deci reprezintă o cale de drum pentru cel ce pleacă din această lume, o călăuză.
”Lumânarea este simbolul vieții vesnice pe care ne-o dorim după moarte în lumina Dumnezeiască. Ea mai este considerată o jertfă adusă lui Dumnezeu și de aceea se preferă ca ea să fie din ceară curată ca să nu producă mult fum.”, spune Ortodoxia.
Ce se va întâmpla, de fapt, cu tine
Se știe că lumânarea se aprinde la botez, nuntă și la deces. Conform obiceiului creștin, când cineva moare i se pune o lumânare între degete, simbolizând lumina călăuzitoare către Domnul. Printre miturile populare se spune că dacă îi ții o lumânare aprinsă la căpătâi celui care pelacă, păcatele sale se revarsă asupra ta.
Biserica spune că acest lucru nu este adevărat, ci că, atunci când îi ții o lumânare aprinsă, nu faci altceva decât îl ajuți în drumul său spre Împărăția Cerurilor. În aceleași învățuri creștine se spune că cel care pelacă ia cu el păcatele, iar lipsa unei lumânări nu reprezintă un păcat. Cel mai mare păcat este să plece făr a fi spovedit și împărtășit.
Învățăturile creștine sunt pline de pilde și povețe pentru fiecare în parte. Important este ca fiecare creștin să primească mesajul Domnului, indiferent unde s-ar afla. Mituri și supersitții există, dar asta nu înseamnă că toate sunt și adevărate.