Ai împlinit deja 50 de ani? Ce trebuie să faci pentru a menține creierul activ, recomandările specialiștilor

de: Sabina Anastasia
04 11. 2023

Un studiu dezvăluie că funcțiile cognitive ale creierului uman au fost afectate după anii de pandemie de coronavirus cu care s-a confruntat omenirea. Dacă ai 50 ani+, este bine să arunci o privire asupra sfaturilor oferite de specialiști pentru menținerea creierului activ. Ce recomandări au oferit.

Creierul uman, afectat de pandemia de coronavirus

Pandemia de coronavirus a avut un impact real și de durată asupra sănătății creierului persoanelor de peste 50 de ani, este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Exeter și Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience (IoPPN), de la King’s College, Londra, în urmă efectuării unui studiu.

Indiferent dacă au fost diagnosticați cu boala COVID-19 sau nu, memoria persoanelor de la 50 de ani în sus și funcția cognitivă a creierului au scăzut rapid. Fenomenul s-a agravat după pandemia de coronavirus, au constatat specialiștii în sănătate.

Ce activități din perioada COVID-19 au afectat creierul

Pandemia COVID-19 a exacerbat câteva obiceiuri și stări, specialiștii făcând referire și la consumul excesiv de alcool, activitatea fizică redusă, singurătatea și depresia. A te bucura de sănătate poate reprezenta un fapt complex, mai ales dacă te confrunți cu una dintre stările amintite anterior.

În circumstanțele date, specialiștii au oferit câteva sfaturi ce merită luate în vedere de către persoanele 50 ani+ pentru o bună funcționare a creierului uman. Primul se referă la procesul de învățare. Mulți spun că trebuie să înveți până ajungi la o anumită vârstă, însă realitate e alta.

Citește și: Ce să bei în fiecare zi ca să îți păstrezi creierul sănătos. Dr Vlad Ciurea, despre greșeala pe care o fac persoanele în vârstă

Cum menții creierul activ, dacă ai 50 ani+

Niciodată nu e prea târziu să înveți ceva nou. Cercetătorii spun că acest concept nu se aplică, dacă vine vorba despre sănătate creierului. Studiile arată că este necesar să înveți pe tot parcursul vieții, dacă vrei să te bucuri de cele mai bune rezultate privind cogniția creierului uman.

„Cercetările arată că învățarea de noi abilități și dobândirea de cunoștințe pot stimula creșterea noilor conexiuni neuronale și pot crește plasticitatea generală a creierului. Poate avea o serie de efecte pozitive asupra funcției cognitive”, au spus cercetătorii, făcând referire la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a abilităților de rezolvare a problemelor.

Citește și: Condimentul care face minuni pentru creier. Îl ajută să se repare singur. Ai știut de el?

Fii activ, dormi și renunță la băuturile alcoolice

Un alt sfat din partea specialiștilor în sănătate este să fii cât de activ poți. Există o mulțime de cercetări care asociază activitatea fizică regulată cu o sănătate fizică și mentală mai bună de-a lungul anilor. În acest fel poți să eviți confruntarea cu un declin al funcțiilor cognitive.

„Somnul de calitate este esențial pentru consolidarea memoriei și funcția cognitivă. Dormi de la șapte până la nouă ore neîntrerupt pe noapte. Ar trebui să te trezești cu forțe noi dimineața și, dacă asta nu se întâmplă, s-ar putea să ai o altă problemă, cum ar fi depresia”, au arătat cercetătorii în concluziile studiului efectuat.

Încearcă să renunți la băuturile alcoolice în exces și la fumat. Acestea afectează funcția cognitivă a creierului. Introdu în alimentația ta fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.