Ai fost lovit de o mașină asigurată la City Insurance, care a falimentat? Ce trebuie să faci urgent

de: Emanuela Pană
21 02. 2022

Șoferii cu mașini asigurate RCA la compania falimentară City Insurance vor mai putea circula pe șoselele din România încă trei luni. În tot acest timp, conducătorii auto păgubiți în evenimente în care sunt vinovați asigurații City vor trebui să facă anumite demersuri pentru a le fi achitată paguba. Problema este că vor fi nevoiți să aștepte plata pe o listă care cuprinde deja nu mai puțin de 70.000 de oameni. Mai multe detalii, în continuare.

Ai fost lovit de o mașină asigurată la falimentara City Insurance?

Sute de mii de mașini asigurate RCA la City Insurance, companie falimentară, vor continua să circule pe șofelele din România pe o perioadă de încă trei luni, provocând accidente. Șoferii implicați în accidente în care asigurații City sunt vinovați vor trebui să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), pentru a le fi achitată paguba.

Vestea rea este că vor fi nevoiți să aștepte pe o listă pe care figurează deja 70.000 de oameni. Situația diferă, de pildă, de cazul în care Carpatica Asig a dat faliment, unde lichidatorul a avut pârghia legală explicită pentru a denunța polițele imediat după declararea falimentului, ceea ce a și făcut.

În prezent, pe străzile României circulă în jur de un milion de mașini asigurate RCA la societatea falimentară City Insurance, dintre care peste 500.000 vor avea încă polița în vigoare pe 10 mai, data când asigurările din portofoliul City Insurance vor fi denunțate obligatoriu de către lichidator, societatea CITR Filiala Cluj, notează economica.ro.

Citește și: RCA 2022. Veste extraordinară pentru milioane de șoferi români. Ce se întâmplă cu polițele RCA

Ce trebuie să faci urgent

Situația este una neplăcută atât pentru Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va trebui să se ocupe de daunele ce vor fi provocate în continuare de asigurații City Insurance, cât și pentru conducătorii auto păgubiți implicați în accidente, care vor avea de așteptat o perioadă îndelungată de timp pentru a încasa dauna.

De asemenea, posibilitatea ca lichidatorul, CITR Filiala Cluj, să ia decizia de a denunța polițele înainte de 10 mai, data când acestea vor trebui, potrivit legii, denunțate automat, este destul de mică, ținând cont de numărul mare de polițe rămase încă în vigoare, dar și de modificările legislative care fac denunțarea mai complicată decât a precedentele falimente.

Potrivit sursei citate, CITR merge pe un scenariu de bază „de bază în care denunță portofoliul doar la expirarea celor 90 de zile de la declararea falimentului, termen prevăzut de lege“.