Ai folosit greșit untul când ai făcut aluaturi, toată viața. Trucul genial care te ajută să îl dai prin răzătoare

de: Ioana Bucur
23 11. 2022

Este ingredient nelipsit din numeroase rețete, mai ales în cele de torturi și prăjituri. De fapt, orice francez va spune că face orice mâncare infinit mai gustoasă. Dacă vrei să îl folosești ca un adevărat profesionist, trebuie să renunți la un obicei pe care l-ai văzut la mama și bunica și să urmezi sfaturile unuia dintre cei mai apreciați chefi din România. Învaă trucul genial care te ajută să dai untul prin răzătoare atunci când vrei să faci aluaturi.

Cum se folosește, de fapt, untul când vrei să faci aluaturi

Întins pe o felie de pâine abia prăjită, cu puțină sare stropită peste sau acoperit cu un strat generos de gem, pus în tigaie înainte de a pune carne sau legume la prăjit, ingredient aproape nelipsit din rețetele de prăjituri, untul este una dintre vedetele bucătăriei, mai ales în gastronomia franceză.

Pe blogul său, chef Joseph Hadad, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați maeștri bucătari din România, a împărtășit câteva dintre trucurile sale.

Potrivit acestuia, în cazurile în care rețetele pentru aluaturi ne cer să punem unt rece, ar trebui să îl ținem puțin la congelator înainte de a-l folosi. Odată întărit, se dă prin răzătoare – ochiurile mari – și apoi va fi mult mai ușor de încorporat în compoziție.

„Dar untul se păstrează oricum bine la congelator, deci, dacă aveți o cantitate mai mare, pe care știți că nu o veți utiliza imediat, congelați-o pentru mai târziu.

Sunt, însă, și rețete de prăjituri care cer un unt la temperatura camerei, așa că dacă ați uitat să îl scoateți la timp din frigider, puteți să îl încălziți mai repede prin a-l tăia cubulețe, care prin dimensiunea lor, vor ajunge mai repede la temperatură, sau îl puteți pune între două foi de copt și întinde cu un sucitor pentru a se înmuia”, potrivit chefjosephhadad.ro.

Sfaturile lui chef Joseph Hadad

Maestrul bucătar are și un sfat pentru a obține sosuri cremoase și „strălucitoare”: la sfârșit, se adaugă un cub de unt rece în el și se amestecă bine, până când untul este complet încorporat.

Joseph Hadad a împărtășit și o rețetă de unt ce poate fi pregătită acasă.

„Untul aromatizat este foarte ușor de pregătit acasă. Lăsați untul să ajungă la temperatura camerei și apoi amestecați-l cu ce arome vreți: condimente, ierburi aromatice tocate, coajă și/sau zeamă de citrice, sare cu arome.

Acesta merge atât întins pe pâine, cât și pus pe fripturi sau porumb copt, de exemplu. Sau, mai există și versiunea dulce, în care îl combinați cu miere, sirop de arțar, scorțișoară, vanilie, etc, pentru a-l întinde apoi peste o brioșă caldă, de exemplu.”

Citește și: Câtă sare se pune la sarmale, de fapt. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine