Ai filmat ilegalități în trafic cu camera de bord? Avem vești proaste pentru tine

de: Emanuela Pană
11 02. 2022

Vești proaste pentru șoferii care surprin comportamente agresive pe camerele de bord. Îngregistrările nu vor servi ca dovezi pentru amezi, astfel că polițiștii nu îi vor putea sancționa pe conducătorii auto în baza imaginilor surprinse. Legea care ar fi permis oamenilor legii să-i amendeze pe șoferi având ca „probe“ imaginile filmate în trafic de camerele instalate pe bordul mașinilor a fost respinsă definitiv de Parlament. Mai multe detalii, în continuare.

Ai filmat ilegalități în trafic cu camera de bord?

Camerele de bord folosite de numeroși conducători auto pentru a avea o dovadă în cazul în care ceva rău se întâmplă în trafic au devenit inutile, întrucât Parlamentul a respind definitiv legea care ar fi permis poliţiştilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în mers.

Prin urmare, imaginile din trafic filmate de camerele instalate pe bodul mașinilor nu vor putea fi folosite ca bază pentru sancțiuni contravenționale.

Acest lucru se rasfrânge într-o mare măsură asupra modificărilor din Codul Rutier, care pedepseşte în premieră comportamentul agresiv. Astfel, dacă polițistul nu constată direct fapta, nu va putea aplica amenzi.

„Sesizările venite din partea participanţilor la trafic pot să conţină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ. Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu uşurinţă alterarea unor înregistrări video“, se arată în motivarea parlamentarilor.

Citește și: Noul cod rutier 2022. Greșeala banală pentru care șoferii riscă o amendă de până la 1.160 de lei. Poliția Română a făcut anunțul

Avem vești proaste pentru tine

Motivul invocat de parlamentari constă în faptul că polițiștii nu pot verifica dacă o înregistrare este sau nu autentică. În prezent, oamenii legii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.

„Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancţionării abuzive şi nelegale în contextul în care poliţiştii rutieri nu deţin atribuţii ori competenţe în certificarea veridicităţii acestor înregistrări video“, sunt de părere parlamentarii.