Ai făcut supradoză de cafea? Cum scapi de efectele neplăcute ale cofeinei

de: Alexandra Chivu
04 11. 2020

Pentru mulți, ziua nu începe fără un ritual al omului modern, cel al cafelei. Descoperită de câteva sute de ani de către europeni, licoarea amăruie a devenit de nelipsit din viața multora dintre noi. Deși nu există cifre oficiale, se pare că ar fi băutura preferată a românilor, cel puțin în diminețile în care mai degrabă ar dormi decât să se pregătească pentru o zi încărcată. Și nu ar fi nicio problemă, dacă unii nu ar face exces de ea. Ai mai jos sfaturi pentru cum poți evita efectele nedorite în cazul în care cofeina ți-a pus sechestru pe organism.

Cafeaua, dușmanul nemilos. Până la supradoză e o linie fină. Cum scapi de efectele neplăcute ale cofeinei dacă ai trecut-o

Întâi de toate, important este să-ți cunoști nivelul maxim de cofeină pe care îl poți absorbi. Experții dezvăluie trei moduri în care poți evita simptomele nedorite în cazul în care bei prea multă.

Bea apă

Urologul Vannita Simma-Chiang a explicat pentru Mind Body Green că, pe lângă efectul diuretic natural, licoarea este și un stimulent al vezicii. Dacă nu bei apă, te vei deshidrata.

Fă mișcare

„Daca ai timp, incearca sa faci miscare. Miscarea si arderea caloriilor ar putea fi de ajutor”, spune Gandhi. Un studiu asupra migrenelor a arătat că mișcarea poate ajuta la reducerea durerilor de cap. În plus, orice efort te ajută să nu mai resimți efectul cafeinei.

Mănâncă alimente bogate în fibre

Ele pot ajuta la absorbția cafelei, explică specialistul Ganhi.

Ora perfectă pentru cafea

Știm deja că excesul de cofeină are efecte nocive asupra corpului, însă perioada zilei în care consumăm are vreun efect? Cercetătorii americani spun că da. După multe studii, au stabilit ora perfectă pentru o cafea.

Nivelul de cortizol este crescut dimineața, între orele 8 și 9. Atunci, organismul are un stimulent și se simte ca și când ar fi în priză. Când nivelul de cortizol începe să scadă, între orele 9:30 și 11:30, se recomandă consumul de cafea, deoarece organismul începe să simtă nevoia unui stimulent natural.

O altă perioadă ideală este cea de după perioada prânzului, dar niciodată înainte de ora 13. După o masă copioasă, cafeaua va ajuta organismul să se simtă energizat, plus că face minuni pentru digestie. Cine urmează aceste reguli simple ale băutului de cafea se va putea bucura de toate efectele pozitive pe care le are băutura asupra organismului, fără să simtă și efectele nocive ale consumului în exces de cafea.