Ai datorii la stat? Acestea pot fi șterse. Planul parlamentarilor pentru amnistie fiscală până la finalul anului

de: Bișinicu Andreea
11 03. 2021

Vești bune pentru românii care au datorii la stat. Cum pot fi șterse acestea și care este planul parlamentarilor pentru amnistie fiscală până la finalul anului. Cu cât se va prelungi termenul limită și care sunt avantajele de care se vor bucura cetățenii României în următoarele luni de zile.

Cum se pot șterge datoriile pe care le ai la stat

Datoriile la stat au reprezentat, întotdeauna, o problemă esențială pentru români și nu numai. Din fericire, potrivit legii, acestea ar putea fi șterse. Cum se poate realiza acest lucru? Simplu. Dacă amnistia fiscală actuală are termen-limită pentru contribuabilii interesați la sfârșitul lunii martie 2021, reprezentanții Parlamentului propun ca aceasta ca termenul să fie prelungit până la sfârșitul anului, respectiv ultimele zile din luna decembrie.

Conform „Propunerii legislativă privind anularea unor obligații accesorii”, abia înregistrată la Senat, se propune ștergerea datoriilor restante la data de 31 martie 2021, iar termenul să fie prelungit până la jumătatea lunii decembrie. Astfel, contribuabilii vor mai avea timp încă opt luni pentru a-și încheia socotelile cu statul, până pe 15 decembrie, scriu cei de la avocatnet.ro.

Prelungirea acestui termen limită de la 31 martie până la jumătatea lunii decembrie 2021 se vrea a fi parte dintr-o inițiativă benefică pentru sistemul economic din România, mai exact pentru a preveni insolvențele și falimentarea firmelor din țară. Conform specialiștilor, campania de vaccinare a populației împotriva coronavirusului va permite, până la sfârșitul anului, buna desfășurare a activităților comerciale, stopate din cauza pandemiei din anul 2020.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2021

Florin Cîțu a vorbit despre salariile românilor din perioada pandemiei de coronavirus, premierul spunând că traversăm o perioadă de criză. Din păcate, veștile nu sunt prea îmbucurătoare. Ce spune prim-ministrul României despre noua lege a salarizării.

„Am luat măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor. Creşte foarte puţin la acelaşi nivel. Reforma aşa o începem prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Am cerut reforme la companii în pierdere. De aici începem cu blocarea creşterii salariilor, prin o nouă lege a salarizării.

(…) Va fi o nouă lege a salarizării care va reaşeza. Va fi o legătură între performanţă şi venituri în sistemul public. Angelova e mare 11,2% din PIB e anvelopa cu salariile. E puţin peste media europeană. Banii sunt prost distribuiţi. Salariile s-au dublat în sectorul public în ultimii patru ani.”, a explicat premierul, conform România TV.