Ai contract concurențial? Vești proaste: ce se va întâmpla cu facturile românilor
Sunt milioane de români care încheiat anul trecut contracte pentru gaze naturale pe piața concurențială, iar prețul gazului pe bursa română de mărfuri a ajuns de două ori mai mare decât cel actual, iar asta la cele mai bune oferte disponibile pe piață în acest moment, dar și de șase ori mai mare decât cel din contractele concurențiale semnate în a doua jumătate a anului 2020.
Ai contract concurențial? Ce se întâmplă cu facturile la gaze
Veștile proaste nu se opresc însă aici, căci milioane de români care au încheiat anul trecut contracte pentru gaze naturale pe piața concurențială ar putea plăti plătească dublu sau chiar triplu, atunci când le vor reînnoi.
În cazul unei oferte pentru un consum de 1.000 kWh pe lună, la gaze naturale spune că valoarea unei facturi cu livrare la 1 octombrie ar avea un preț maxim de 477,94 lei, iar valoarea unei facturi livrare la 1 noiembrie ar putea ajunge la un preț maxim de 823,04 lei. Cu alte cuvinte, românii ar plăti cu 345,1 lei mai mult (+ 72%).
În cazul unei oferte, pentru un consum de 100 kWh pe lună, la energie electrică, valoarea unei facturi cu livrare la 1 octombrie ar avea un preț maxim de 175,52 lei, iar valoarea unei facturi la 1 noiembrie ar putea ajunge la un preț maxim de 199,32 lei. La energie electrică, diferența pentru cei care își vor reînnoi contractele va fi de 23,8 lei (+ 13,5%).
Premierul interimar Florin Cîțu spunea că vrea plafonarea prețurilor la gaze și curent
Până la ora actuală, autoritățile nu au luat până acum nicio măsură concretă în privința limitării creșterii prețurilor la energie. La ultima ședință de guvern, premierul interimar Florin Cîțu spunea că vrea plafonarea prețurilor după ce va reveni la guvernare cu drepturi depline. În numai șapte ore, prețul gazelor pe bursă a crescut cu 27%.
“Am luat decizia că PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza. Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu.
Specialiștii au spus că plafonarea la producător nu este o soluție, întrucât, de fapt, ar încuraja exportul producătorilor români, iar așa s-ar crea o problemă de securitate energetică.
“Plafonarea preţului la producător înseamnă excluderea investiţiilor sau înțârzierea acestora, prelungirea deciziilor de investiţii. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat preţul la gaz natural pe piaţa spaniolă. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat.”, a spus și Virgil Popescu, ministrul Energiei.