Ai consumat iaurtul retras din Lidl? Medic, despre ce ţi s-ar putea întâmpla. De asta trebuia aruncat

de: Stan Nicu
23 11. 2022

Retragerile de produse sunt dese în magazinele din România, astfel că mulți dintre români au mâncat de multe ori produse despre care nu știau că aveau o problemă sau au aflat după ce le-au consumat. De data aceasta, medicii au spus cu ce probleme s-ar putea confrunta cei care au apucat să consume iaurturile retrase din magazinele Lidl.

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă ai consumat iaurtul retras de la vânzare de Lidl

Retailerul german Lidl a retras din magazinele sale două tipuri de iaurt care ar fi putut fi contaminate cu bucăți de plastic.

În acest context, un medic a explicat cât de periculoase pot fi aceste iaurturi pentru cei care au apucat să le consume.

Plasticul poate provoca o inflamație a mucoasei

„Depinde în primul rând de dimensiunea acestor particule de plastic. Cu cât ele sunt mai mici, cu atât pot pătrunde mai profund la nivelul mucoasei intestinale.

Însă ce pot să spun este că determină o inflamație la nivelul mucoasei, poate să determine chiar și reacții alergice la anumite persoane care au predispoziție să dezvolte astfel de reacții.

Însă, cred că elementul cel mai important este determinat de această inflamație pentru că vorbim despre plastic, vorbim despre un corp străin care nu este recunoscut de organism și se va lovi, se va instala la nivelul mucoasei digestive și poate determina astfel de procese inflamatorii”, a spus medicul Radu Țincu, conform realitatea.net.

Ce simptome pot să apară de la ingestia de plastic

Medicul a vorbit despre simptomele pe care le pot avea persoanele care au mâncat iaurt cu posibile bucățele de plastic. Printre acestea se numără durerile abdominale și tulburări de tranzit intestinal.

„Ce pot să simtă pacienții? Desigur, depinde foarte mult și de cantitatea pe care o ingeră, pot să simtă anumite simptome de disconfort abdominal, dureri abdominale sau pot să aibă tulburări de tranzit intestinal. Este foarte important că astfel de alerte sunt prezente și există pentru că ele fac ca aceste produse să fie scoase din lanțul respectiv și cei care le au acasă să le poată returna”, a mai spus medicul Radu Țincu.

Alertele alimentare, binevenite

Nu în ultimul rând, medicul spune că la copii simptomele pot fi „mai zgomotoase”, însă nu este un motiv pentru care populația să intre în panică.

„Cred că trebuie să le spunem oamenilor să nu se panicheze. Plasticul nu se absoarbe, rămâne doar la nivelul tubului digestiv. Sigur că pot să apară astfel de simptome de disconfort abdominal, însă, vă spuneam, la nivel european, acest timp de alertă este foarte benefică deoarece o alertă pornită în orice țară a UE se va transmite în cel mai scurt timp în toate celelalte țări, astfel încât aceste produse contaminate în mod accidental cu substanțe toxice să fie retrase de la comercializare”, a conchis medicul Radu Țincu.