Afacerea cu care un român a dat lovitura. Rămâne cu 20.000 de euro în buzunar în fiecare lună

de: Ștefan R. Apostol
18 08. 2022

România a demonstrat de nenumărate ori că are potențialul de a se dezvolta, independent de multinaționale și marile corporații. Peste tot în România, mai ales acolo unde agricultura merge bine, există mici antreprenori care reușesc să facă minuni. Unii au demonstrat că pot avea afaceri profitabile cu investiții extrem de mici, cum este și afacerea cu care un român a dat lovitura. La finele fiecărei luni atrenprenorul nostru rămâne cu 20.000 de euro în buzunar.

Micii antreprenori din agricultură care fac minuni, sau afacerea cu care un român a dat lovitura

Imediat după 1990 cine a avut inspirația de a investi bani în agricultură a reușit, ulterior, chiar să-și recupereze investiția inițială. Deși slab finanțată această parte, a antreprenoriatului din agriculutură, mulți români au riscat. Și-au investit banii în astfel de afaceri, rezultatul fiind unul pozitiv.

Așa s-a întâmplat și în 2013. Cu aproximativ 3.000 de euro, o familie din comuna Priboieni, din judeţul Argeş a decis să se apuce de treabă. Cuplul Florin Chiuţă şi Ana Maria Chiuţă au riscat mult atunci când s-au apucat de această afacere, dar după cum spun și ei, au avut și ajutor din partea părinţilor şi al prietenilor.

Afacerea lor agricolă, o investiție de 3.000 de euro inițială, s-a axat pe producția de fructe, crescute în mod natural. De la căpşuni la pomi fructiferi, spune Florin Chiuţă, culturile și le-au finanțat singuri. Ulterior, profiturile avute, de la an la an, le-au investit în alte culturi.

„Au fost banii necesari pentru material săditor – stoloni de căpşuni şi pomi fructiferi. Am arendat teren din zona noastră, nelucrat, după care am continuat să reinvestim din profit în fiecare an, câte 1.000, 2.000, 10.000 de euro.

Astfel, acum avem o fermă modernă de peste două hectare şi utilajele necesare.”, sue antreprenorul.

România a demonstrat de nenumărate ori că are potențialul de a se dezvolta, independent de multinaționale și marile corporații.

Rămâne cu 20.000 de euro în buzunar

Din 2013 și până în prezent, afacerea acestuia, Ferma „Florin Pomicultorul” a generat venituri considerabile. La finalul anului 2021, spune fermierul, a avut o cifră de afaceri de 60.000 de euro.

Cu puțini bani investiți, astăzi a ajuns să rămână cu 20.000 de euro în buzunar în fiecare lună. Cât despre clienți, Florin Chiuţă spune „Clienţii noştri sunt persoane fizice, băcănii, hipermarketuri şi prietenii”.

Fermierul a reușit în toți acești 9 ani să-și facă piață de desfacere, cea mai importantă fiin cea din București, dar vinde și în județul Argeș. În afară de producția de fructe, și-a diversificat oferta de produse, având și sucuri, siropuri, dulceţuri, gemuri şi compoturi. Toate aceste derivate sunt făcute din produse naturale, cultivate la ferma sa.

„Ne dorim să continuăm activitatea, să menţinem suprafaţa de teren pe care o avem deja, să menţinem calitatea produselor şi a serviciilor, să dezvoltăm mai mult partea de procesare şi partea de promovare.”, mai spune Florin Chiuţă, conform BusinessMagazin.ro.

Concluzie

Ceea ce a reușit acest tânăr antreprenor este o dovadă a faptului că dacă se vrea se poate, chiar și cu bani puțini. Fondurile europene în agricultură sunt și astăzi la îndemâna celor care vor să facă treabă și au proiecte fezabile. Important este să ai un plan de afaceri bine pus la punct, voință și să poți face sacrificii, ca să ajungi la rezultate.