Afacerea cu care un român a dat lovitura. Produce zeci de tone pe an şi primeşte zeci de lei pe kilogram
Un român a dat lovitura cu o afacere în domeniul agriculturii. Este vorba despre o plantație care îi aduce un profit frumos, în fiecare an. Se întâmplă în comuna Svinița, județul Mehedinți, acolo unde planta cultivată de acesta se simte minunat, datorită climatului sub-mediteranean. Iată despre ce este vorba!
Afacerea cu care un român a dat lovitura
Cultura de smochin este afacerea cu care un român a dat lovitura, la Svinița, pe Clisura Dunării. Românul, pe nume Viorel Baiaș, un fost miner, a pariat totul pe această plantație, care îi aduce acum o recoltă anuală de aproximativ 30 de tone, în condițiile în care un pom produce 100 kg, iar în livadă vegetează 300 de exemplare. Acesta deține cea mai mare plantație de smochin din Svinița, de pe Clisura Dunării și, probabil, din România.
Deși acum în domeniul său este considerat cel mai bun, Viorel nu s-a ocupat mereu cu plantația de smochini. 13 ani a muncit într-o mină de cărbune din comuna vecină, Dubova. Mina a fost închisă și s-a angajat apoi ca șofer. După câțiva ani a cumpărat doi puieți de smochin de la un sătean și i-a plantat mai mult în joacă. Din al doilea an lui Viorel i-a încolțit în minte ideea unei adevărate plantații de smochin, întinsă acum pe un hectar de teren.
Afacerea îi aduce venituri frumușele: 10 lei pe kilogram dacă iei direct de la producător, 20 de lei dacă iei smochinele din piață. Însă prețurile pot fi și mai mari.
Smochinul, adus la Svinița de un pașă turc
Culesul acestor fructe se desfășoară în intervalul 15 august-15 septembrie, iar recolta anuală este de aproximativ 30 de tone. La cules, Viorel se bazează pe familia sa. Mâna de lucru externă nu prea există, întrucât locuitorii din sat sunt în mare parte de vârsta a treia, iar tinerii sunt adesea plecați, așa cum se întâmplă în general în satele din România.
Deși nu pare a fi o plantă prea pretențioasă, smochinul are nevoie de anumite practici de întreținere:
„Apa o aduc de la un izvor situat mai sus, vine pe o conductă, prin cădere. Ajunge într-un bazin, iar de acolo o distribui prin instalaţie, prin picurare.
Smochinul nu are nevoie de lucrări multe şi de tratamente fitosanitare. Trebuie tăiat la timp, irigat şi fertilizat. Eu îi dau gunoi de grajd. Marele avantaj al acestei plante este că regenerează foarte uşor”, spunea cultivatorul, într-un interviu pentru revista-ferma.ro.
Smochinul nu este însă de ieri-de azi la Svinița. Se pare că planta a fost adusă în zonă de un pașă turc, pe nume Hagi Mehmed, care avea reşedinţa la Moldova Veche. El ar fi încercat să o aclimatizeze pe toată Clisura, dar numai la Sviniţa şi în fosta insulă Ada Kaleh a rezistat aceasta.