Afacerea cu care un român a dat lovitura în străinătate. A câştigat milioane de euro cu o minciună

de: Năstase Mirabela
06 09. 2022

Un român a dat lovitura cu o afacere care s-a dovedit a fi doar o minciună. Acesta a reușit să ridice un imperiu la Baia Mare, orașul natal, câștigând milioane de euro printr-o escrocherie. Afaceristul băimărean a fost acuzat de spălare de bani, fraudă vamală, fals în documente colectarea și transportul de deșeuri periculoase și de evaziune fiscală, iar sentința urmează să fie anunțată anul viitor. Dacă Daniel Boldor, căci acesta este numele afaceristului român în cauză, va fi găsit vinovat, el riscă până la zece ani în închisoare.

Afacerea cu care un român a dat lovitura în străinătate

Daniel Boldor devenea, în urmă cu un deceniu, un erou local pentru sute de muncitori din orașul Baia Mare, când a pus bazele unei companii de extragere și export a concentratului de minereu dintr-o fostă fabrică comunistă. Acum, el este trimis în judecată de către procurorii români, acuzat fiind că a orchestrat o schemă frauduloasă din care a câștigat milioane de euro vânzând, de fapt, moloz, în loc de concentrat de minereu, scrie libertatea.ro.

Bărbatul susținea, în urmă cu mulți ani, că a descoperit o comoară în Transilvania, și anume, mii de tone de aur și de cupru, îngropate cu zeci de ani în urmă și uitate.

Imediat, acesta a găsit investitori internaționali, a angajat mai mulți muncitori rromi, comunitate din care însuși face parte, pentru a strânge prețiosul metal și a-l vinde. La el au venit cumpărători din Africa de Sud până în Coreea de Sud. Ei au plătit bani grei pentru așa-zisele resurse naturale. Nu a trecut mult timp, iar Daniel Boldor a ajuns un om bogat.

De fapt, realitatea era alta. Comoara din munți descoperită era doar o escrocherie bine planificată. Boldor nu vindea concentrat de minereu, ci simple bucăți de moloz. Schema a fost oprită fix când cel mai mare transport trimis vreodată de băimărean a fost descoperit de vameșii chinezi conținând numai pământ și pietriș.

Pe numele său, procurorii români au deschis dosar penal de evaziune fiscală și fraudă vamală, pentru care ar putea face zece ani de închisoare. Daniel Boldor susține că în continuare mai are alte nouă companii, mai multe terenuri în România, un apartament în Dubai și acțiuni la un resort de schi din Elveția.

Cariera afaceristului român începe în anul 2001, când, la vârsta de 24 de ani, a plecat în Londra ca să lucreze în construcții. La început, nu știa prea bine limba și locuia cu alți colegi din români. Când a strâns 15.000 de lire sterline, el și-a deschis propria firmă. Șase ani mai târziu de la momentul plecării la muncă în Anglia, avea să îi cheme și pe frații săi mai mici, pentru a-i angaja la compania sa. În câțiva ani, firma românului încheia contracte mari pentru construcții în centrul Londrei.

A revenit în țară pentru a dezvolta un imperiu

A revenit în România în anul 2011, din dorința de a avea grijă de părinții bătrâni. Și aici și-a croit rapid drum în afaceri, dorind să refacă gloria fabricii Cuprom din Baia Mare, rămasă o ruină după Revoluție. Fabrica, care se întindea pe o suprafață cam cât 100 de terenuri de fotbal, era devenise doar un adăpost pentru câinii vagabonzi sau pentru oamenii fără locuință. Cândva, Cuprom era cel mai mare complex industrial din Europa în anii ‘70, cu tone de metale prețioase produse lunar.

Acesta a aflat de la un miner că sub complexul industrial se găsesc mari bogății. Că în comunism se lucra cu tehnologii rudimentare, iar la fiecare tonă de aur extrasă se arunca o altă tonă de pământ ce conținea minerale prețioase prea mărunte ca să mai fie colectate.

Complexul a fost extins peste acest pământ care a rămas din minerit, pe un teren mlăștinos. Boldor trebuia doar să strângă pământul, apoi să-l proceseze și să-l comercializeze. A început să își ridice imperiul chiar pe acel pământ, folosindu-se de mână de lucru ieftină: mai mulți rromi din Baia Mare care trăiau în condiții grele și nu ar fi putut munci altceva.

Noua sa firmă, Exiteco SRL, avea să se pună rapid în mișcare, exportând concentrat de minereu către comercianți din toată lumea. „Concentratul de minereu”, așa cum era cunoscut pe piața internațională pământul vândut de afacerist, era la mare căutare prin țări precum Coreea de Sud sau China, care foloseau metalul în industriile lor de construcții sau electronice.

Din 2013 până în 2016, zeci de nave cu containere încărcate cu concentrat de minereu plecau spre China. Multe altele spre Singapore, Coreea de Sud, Macau, Belgia, Vietnam, SUA, Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Nu mai puțin de 10 milioane de tone de concentrat, pentru care a primit peste 6 milioane de euro, a vândut afaceristul până în 2017. Adică în trei ani. Autoritățile au început însă investigațiile după ce au citit o știre din China.

Afacerea „fără pată” s-a dovedit a fi o mare escrocherie

Vameșii din Shanghai au verificat un container în care n-au găsit decât moloz de construcții, bogat în în arsenic și cadmiu, două substanțe care se găsesc adesea în deșeurile miniere. Garda de Mediu a identificat cine a livrat containerele. Era Daniel Boldor. Iar ceea ce de fațadă părea a fi o afacere „fără pată”, avea să se descopere că, de fapt, Daniel Boldor nu avea nici mașinăriile necesare, nici angajați cu acte în regulă și nici certificate ca să-și desfășoare activitatea. Nici măcar pământul exportat nu îi aparținea lui, ci statului.

De când a fost deschis procesul, afaceristul nu și-a mai trimis angajații să colecteze pământul din jurul Cuprom. A cumpărat însă o parte a complexului industrial: 20 de hectare de fabrici în ruine, sisteme de flotație și laboratoare chimice.

A ales să investească în Cuprom în continuare deoarece sub fabrică s-ar afla o mare comoară, insistă el. Iar în următorii ani, bărbatul plănuiește să aducă tehnicieni din China și Arabia Saudită care să demonstreze valoarea nămolului din această fostă fabrică comunistă.