Afacerea cu care trei românce au dat lovitura în SUA și Europa. Abia mai fac față comenzilor

de: Ștefan R. Apostol
15 02. 2023

Atunci când auzim de realizări de genul celor despre care discutăm azi, ni se umple sufletul de bucurie și mândrie. Micile afaceri românești care ajung să fie recunoscute și apreciate peste tot în lume sunt din ce în ce mai multe, așa cum este și afacerea cu care trei românce au dat lovitura în SUA și Europa, cele trei spunând că abia mai fac față comenzilor.

Cultura și tradiția românească, la un alt nivel, peste tot în lume

Multe comunități și culturi ar folosi cuvinte, alimente, melodii sau acțiuni pentru a se exprima, dar nu și poporul român, însă. Pentru ei, cele mai profunde sentimente ale sufletului uman se transmiteau cel mai bine prin intermediul unui covor, în general lucrat manual. Meșteșugul a fost inclus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității ca „expresie a creativității, a identității și instrument de coeziune socială„.

Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, confecționarea de covoare a fost întotdeauna o activitate importantă și specială pentru femeile din satele românești, și, începând cu pregătirea materialului și terminând cu confecționarea covorului, întregul proces a fost și continuă să fie motivat de dorința pură a realizatoarelor de a transmite mai departe cultura și tradiția românească, veche de secole. În secolele trecute covoarele reprezentau un accesoriu unic la zestrea miresei, ceea ce le făcea și mai semnificative în gospodăria românească.

Pentru tradiția veche românească, covoarele reprezintă mai mult decât meșteșugul și îndemânarea artizanală, iar popularitatea lor a fost, totuși, mare, chiar și în vremuri demult apuse. Puteai găsi covoare în cele mai respectate și influente case, palate, mănăstiri și biserici.

Această artă meșteșugărească a trecut de la un obiect practic la unul decorativ și acum la o piesă de artă absolută, prețuită nu doar pentru procesul complex de realizare, ci și pentru semnificația pe care continuă să o poarte generație după generație, iar azi putem vorbi de acst meșteșug ca despre o afacere care a dus numele României până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, prin afacerea cu care trei românce au dat lovitura în SUA și Europa.

Trei bunicuțe harnice fac furori. Afacerea cu care trei românce au dat lovitura în SUA și Europa

Deși tradiția creări de covoare nu mai este aceeași ca în anii trecuți, trei bunicuțe au decis să nu se lase și să ducă totul la un alt nivel. Așa se face că cele trei femei, originare din zona Clujului, au deci să arate lumii măiestria deprinsă din moși-strămoși, iar azi, așa cum spuneam, vorbim de afacerea cu care trei românce au dat lovitura în SUA și Europa.

„Preşurile au ajuns în Danemarca, în Olanda, în Belgia, în Statele Unite şi în România peste tot”, spune Angela Măcicăşan, una din cele trei femeie, potrivit observatornews.ro.

Dacă înainte la țeserea covoarelor se foloseau alte materiale, cele tri femei au decis să recondiționeze celebri blugi și să folosească acest material la țesutul de covoare și preșuri inedite, iar mare parte din producția celor trei femei ajunge în țări, precum Belgia, Olanda, Danemarca şi Statele Unite, iar prețurile nu sunt atât de piperate pe când am crede, femeile spunând că se vând cu 50 de lei bucata, iar banii donați din vânzări îi folosesc pentru anumite cauze sociale.