Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Ce sunt ciupercile supranumite „diamantele pământului”. Îţi pot aduce mii de lei în buzunar

de: Sabina Anastasia
12 08. 2022

Afacerea cu ciuperci „diamante ale pământului” poate să aducă românilor sume semnificative de bani. Culturile de acest tip de ciuperci sunt foarte căutate în Occident, însă în ultimii ani câștigă tot mai mult teren la noi în țară. Inclusiv turiștii se opresc în popasuri pentru a putea admira prețioasele ciuperci, care se ascund la câțiva centimetri sub pământ. Află ce se ascunde în spatele afacerii bănoase și cum poți să dai și tu lovitura în acest sezon.

Afacerea cu ciuperci „diamante”

Cel mai probabil, și tu ai auzit despre trufe, ciupericile „diamante ale pământului”, așa cum au mai fost supranumite în popor. Acestea sunt, practic, ciuperci comestibile care se ascund la câțiva centimetri sub pământ. Însă sunt foarte rare, din acest motiv prețul lor fiind și foarte ridicat.

Uneori, ele sunt greu de găsit, astfel încât unele persoane apelează la câini special dresați pentru a putea mirosi trufele cu ușurință. Cresc, de obicei, la rădăcina copacilor bătrâni, la stejari sau aluni. Există, însă, și excepții din acest punct de vedere.

Românii care s-au ocupat de culturi de trufe dau lovitura în acest sezon. Este și cazul domnului Gheorghe, care are o cultură de trufe de aproape jumătate de hectar. Acesta a învățat cum se întrețin trufele în Italia, după care a decis să cultive ciupercile și în țară, pentru a-și crește veniturile financiare.

Față de anii trecuți, în 2022 sezonul trufelor a început mai târziu. Iar asta din cauza secetei. Pentru că nu au avut suficientă apă, ciupercile nu au crescut la fel de repede ca în sezoanele anterioare.

Câți bani poți câștiga din afacerea cu trufe

Un vânător de trufe a vorbit despre cât de bănoasă poate să fie afacerea, susținând că inclusiv reprezentanții restaurantelor și hotelurilor sunt interesați să le cumpere. Iar în schimbul lor, plătesc costuri ridicate. Trufele sunt comoara ascunsă din pădurile din România. Dacă știi unde să o cauți, cu siguranță nu vei da greș!

„Are un miros de lemn. Miroase a pădure. Miroase a proaspăt. Este o experiență foarte interesantă, care trebuie încercată măcar o dată, cu siguranţă”, a spus un turist care a ieșit la vânătoare.

Vânătorii de trufe folosesc ciupercile și pentru a aromatiza băuturile alcoolice.

„Este o pălincă din mere, în care se introduc trufele, iar trufele îi dau o aromă aparte”, a spus Gheorghe Şilian, pentru ObservatorNews.ro.

În comparație cu anul 2021, producția de trufe a scăzut în acest sezon cu 50%. Ea rămâne, în continuare, rentabilă, totuși. Iar asta pentru că afacerea cu trufe aduce câștiguri importante.

Prețul de vânzare al trufelor variază între 100 și 500 de euro/kg, în funcție de starea acestor ciuperci. La un preț mediu de 300 de euro pe kg, venitul estimat al gospodarilor care se ocupă de astfel de culturi este de 45.000 de euro.

Un alun matur poate prezenta între 0,2 şi 0,3 kg de trufe. Cu alte cuvinte, la o medie de 0,25 de kg de trufe, se pot obţine 100-150 de kg pe o suprafaţă de un hectar de cultură.