Afacerea cu care Cătălin din Neamț a dat lovitura! Toți românii se înghesuie să cumpere de la el

de: Stan Nicu
11 05. 2023

Un fermier cu inițiativă a început să planteze o legumă despre care românii nu știau mai nimic până acum câțiva ani, iar acum aceasta a început să fie mai bună ca cele venite de la import. Care este afacerea cu care Cătălin din Neamț a dat lovitura! Toți românii se înghesuie să cumpere de la el. 

Cum a dat un fermier lovitura în afaceri. Ce plantă a început să cultive

Leguma despre care este vorba este sparanghelul, care a apărut în magazinele din România de doar câțiva ani.

Astfel, sparanghelul românesc este cultivat la noi în țară de puțină vreme, însă suprafețele sunt în creștere. Totul, datorită cererii mari.

Sparanghelul românesc, mai scump ca cel de import

Românii preferă sparanghelul pentru valoarea lui nutritivă, astfel că unii producători au recolta rezervată, chiar dacă prețul plantei este mai mare decât cea din import.  Cel românesc costă 35 de lei kilogramul, iar cel de import 20 de lei kilogramul.

Astfel, Cătălin din Neamț a „furat” ideea din Italia, unde a lucrat 15 ani exact la cules de sparanghel. Reîntors acasă, bărbatul și-a dezvoltat propria afacere cu sparanghel. A durat trei ani a durat până la prima recoltă de sparanghel, însă așteptarea a meritat.Acum, culege sparanghel toată lună aprilie până spre jumătatea lui mai.

Ce temperatură îi trebuie sparanghelului

Temperatura optimă pentru creșterea sparanghelului este de 20-22 de grade Celsius. În aceste condiții, poate fi recoltat la doar câteva zile, după care planta crește din nou. Investiția inițială a lui Cătălin a fost de circa 10.000 de lei. În prezent, într-o săptămână bună, bărbatul câștigă și 3.000 de lei.

„Nu mai facem faţă comenzilor. Vrem să mai plantăm un hectar”, a declarat Cătălin Laiu, cultivator de sparanghel, adăugând că toată lumea cumpăr de la el, adică și restaurante și clienți casnici.

Sparanghelul, o plantă elitistă

Un alt cultivator de sparanghel este un pensionar, fost profesor de liceu din Iași, care a ajuns deja la cea de-a doua recoltă.

„Este o cultură biologică 100%. Este destul de scumpă, este o plantă elitistă, dar cu un gust deosebit”, spune și Liviu Sadovschi, fost profesor, acum cultivator de sparanghel, potrivit stirileprotv.ro.

Sparanghelul românesc se rezervă

Sparanghelul românesc este atât de căutat încât este rezervat de către clienți.

„Îmi place și știu că este bogat în numeroase vitamine/ Folosesc în mod frecvent și îl prefer pe acesta pentru că este românesc”, spun două doamne care cumpără sparanghel.

Sparanghelul este o legumă versatilă, care poate fi folosit ca ingredient într-o salată, garnitură pentru friptură, dar și ca o gustare sănătoasă între mese, mai ales pentru că se pregătește foarte ușor.