Afacerea care aduce câştiguri de 20.000 de euro la un singur hectar. Cu ce a dat lovitura o familie din Mureș
Lunile de vară reprezintă, pentru grădinari, sezonul de recoltare a afinelor, care pot să crească foarte bine și în România. Aceste fructe oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate și conservă în dulceața lor esența verii. Pe lângă acest lucru, însă, culturile de afine sunt rentabile și din punct de vedere financiar. Află ce câștiguri aduce o cultură de afine. Este afacerea cu care o familie din județul Mureș a dat lovitura.
Afacerea cu care o familie din județul Mureș a dat lovitura
Afinele sunt o alegere excelentă atât pentru a fi cultivate pentru casă, cât și pentru a face comerț cu ele. Afinele sunt numite „hrană pentru creier” datorită beneficiilor lor asupra sănătății. Ca pomi fructiferi, au o durată de viață lungă, fiind afectați de puțini dăunători sau boli. Ei au, de asemenea, o perioadă de înflorire târzie, astfel încât înghețul provoacă rareori pagube în locurile bine alese. Perioada de recoltare a afinelor începe în primele zile ale lunii iunie și se termină la începutul lunii august.
Este afacerea cu care românii au dat lovitura. S-a întâmplat în comuna Voivodeni din județul Mureș, unde chiar și Direcția Silvică se îngrijește de culturi de afine, pentru a asigura cererea de fructe și în afara sezonului de vară.
Încă din primele ore ale dimineții, culegătorii lucrează de zor la pepiniera din Voivodeni. Afinele dintr-un ciorchine nu se coc în același timp și numai cele complet coapte se culeg. Fructele au nevoie de cel puțin una-două zile după ce au devenit albastre pentru a-și dezvolta pe deplin aroma.
Pot fi lăsate pe tufă timp de până la 10 zile fără să se piardă din dimensiune. Un muncitor reușește să strângă, zilnic, aproximativ 35-40 de kg de afine, potrivit șefului pepinierei, Petru Friciu.
Câştiguri de 20.000 de euro la un singur hectar
O deosebită importanță are locul în care sunt cultivate fructele de pădure. Afinele au nevoie de sol acid. Conținutul de materie organică nu trebuie nici el să lipsească. Va trebui să irigați
în timpul verii, deoarece afinele au o rădăcină superficială și limitată. O irigare insuficientă poate compromite o cultură și în anul prezent, și anul viitor.
„Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, a spus șeful pepinierei silvice Voivodeni, Petru Friciu.
Afinele din Voivodeni sunt comercializate doar pe piața internă. Însă ele au potențialul de a ajunge și pe piața externă. Potrivit inginerului Nicolae Bloj, de la Direcția Silvică Mureș, afinele de aici se comercializează la magazine din Reghin şi Târgu Mureş.
Citește și: Roșiile care l-au îmbogățit pe Laurențiu din Gorj. Cât costă 1 kg, de fapt
„La preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure. Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone, şi ajunge pe piața externă”, a completat inginerul Nicolae Bloj, potrivit Observator News.