Afacerea banală care i-a îmbogăţit pe doi români întorşi acasă. Au locuit două decenii în Italia, dar acum au mare succes aici
Marius și Oana Dorobanțu a făcut un pas important în direcția valorilor și tradițiilor românești, decidându-se să revină în țară după două decenii petrecute în Italia. Cei doi au ales să se stabilească în Iași și să pună bazele unei afaceri de succes în domeniul produselor tradiționale românești. Ce realizări au reușit cu forțele proprii?
Visul pentru care a luat drumul străinătății
Motivul principal care i-a impulsionat să deschidă o carmangerie a fost dorința lor profundă de a asigura o alimentație sănătoasă pentru cei doi copii ai lor și de a păstra vie amintirea gusturilor copilăriei.
Un alt factor care a contribuit la această afacere a fost dorința de a recrea experiența autentică a meselor din copilărie, bogate în arome și ingrediente tradiționale, lucru care l-au și reușit, depunând toată energia și priceperea de care au dispus.
Marius Dorobanțu a pornit în Italia la vârsta de 27 de ani cu un vis simplu: să strângă 50.000 de euro și să se întoarcă acasă pentru a-și finaliza casa. Cu toate acestea, viața i-a oferit altă poveste, iar întoarcerea sa în țară a avut loc după aproape două decenii.
Odată ajuns pe meleaguri natale, Marius a decis să-și transforme pasiunea pentru gastronomia tradițională într-o afacere de familie și a deschis o mică fabrică de produse românești.
Experiența învățată de la bunica sa a fost cheia succesului în domeniul preparării mezelurilor tradiționale. Marius a adus în fabrica sa nu doar cunoștințe transmise de-a lungul generațiilor, ci și pasiunea autentică pentru adevărata bucătărie românească. Soția sa, Oana, nu avea cunoștințe despre gastronomie, însă Marius i-a oferit prilejul de a învăța toate secretele.
„Când am plecat în Italia, ca tot românul, eram tânăr, aveam 27 de ani, am zis că mă duc, fac 50 de mii de euro, vin acasă, îmi fac o casă și am terminat. Săracii 50 de mii de euro s-au făcut de mai multe ori și nu am mai reușit să mă întorc”, a povestit Marius, pentru Euronews.
CITEȘTE ȘI: Afacerea cu care Alin de la Insula Iubirii a dat lovitura în România. E plin de bani
Cât au investit cei doi soți în fabrica de mezeluri tradiționale
Marius Dorobanțu a împărtășit recent povestea sa de la începuturile în bucătăria bunicii până la construirea unei fabrici de produse românești, o afacere de familie realizată cu multă muncă și ajutor financiar european.
Bunica sa, încă de la o vârstă fragedă, l-a implicat în treburile bucătăriei, o experiență pe care acum o privește cu recunoștință, considerând-o pasiune, dar și „meserie furată” din fragedă pruncie.
„Eu am fost crescut de bunici. Bunica, fiind bătrână, îmi spunea tot timpul să o ajut. Se vede că mi-a prins bine. În viață nu se știe niciodată de ce o să faci, de ce o să ai nevoie. E bine să înveți tot timpul”, a spus bărbatul.
Din dorința de a oferi gusturile autentice ale bucătăriei românești, Marius și soția sa, Oana, au pus bazele unei fabrici de produse tradiționale, o afacere construită de la zero.
Investiția totală în proiect a fost de 230.000 de euro, iar jumătate din această sumă a provenit sub formă de fonduri nerambursabile europene.
„Am luat-o de la zero. Aici nu era nimic. Era pământ, câmp. Am făcut clădirea, am adus utilajele”, a precizat Marius.
Produsele care au obținut deja atestate tradiționale
În doar trei ani de la deschiderea afacerii lor de familie, Marius și Oana Dorobanțu au transformat o mică fabrică într-un loc de producție de excepție, oferind nu mai puțin de 18 tipuri de produse din carne, printre care, slănina și toba, care se numără printre cele mai apreciate preparate.
Reușita lor a atins apogeul succesului odată cu obținerea atestatelor tradiționale pentru trei dintre produsele lor distinctive, marcă a calității și respectului pentru tradiție.
Printre aceste produse se numără cârnații clasici, pastrama fără usturoi, cu cimbru și piper. În prezent, un al patrulea produs, toba, se află în procesul de obținere a atestatului tradițional.
„Acum pregătim stomacele pentru Crăciun ca să facem tobă. Foarte căutată și ele au fost curățate în prealabil și acum noi le coasem, după le spălăm, pregătim compoziția, le umplem.
Nu am făcut niciodată. Când eram acasă, nu. Nici măcar nu știam să curăț stomacul. Am învățat de la soțul meu. Facem cu drag ce facem. Cel mai bine e acasă”, spune Oana Dorobanțu.
Ascultă povestea lor inspirațională: