Afacere înfloritoare în Iași! Sătenii se înghesuie pentru a lucra pe plantația celor trei tineri ingenioși
Veronica, Gabriel și Andrei sunt trei din Iași care s-au gândit să investească banii câștigați în străinătate. 80.000 de euro au investit cei trei într-o plantație cu lavandă. În afacere s-au implicat și localnicii din comuna Sinești și s-au lăudat chiar și pe Facebook.
O nouă afacere în Iași
Gabriel Zupcu, împreună cu Veronica și Andrei Drăghici, au înființat o plantație cu lavandă cu banii câștigați din străinătate. Plantația se întinde pe 5 hectare și este situată în satul Stornești, comuna Sinești, și alte 5 în Bacău.
Cei trei asociația sunt și prieteni. Toți au muncit în străinătate timp de aproximativ 10 ani, iar la un moment dat au hotărât să se întoarcă înapoi în țară. Atunci au luat decizia de a deschide afacerea. Pentru început, cei trei au plantat lavandă pe 1.000 de metri pătrați.
„Noi am început probabil ca și mulți alții, cu reportajele de la televizor, și am plantat cu lavandă o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Când Gabi și-a dat seama ce trebuie făcut, noi fiind încă în străinătate, am plantat pe 1 hectar lavanda. Am avut așteptări foarte mari într-un timp foarte scurt. Dar după aceea ne-am dat seama că agricultura nu e chiar atât de simplă. Aș putea să-ți arăt mâinile, ca să vezi trecerea de la munca de la birou, la cea de agricultor”, susține Andrei.
Hectare întregi de lavandă
În momentul de față, cei trei tineri au 60 de sere, capacitatea fiind undeva la 6-7 hectare. Cea mai bună piață de desfacere pentru uleiul de lavandă este în Bulgaria. Anul trecut, ieșenii au obținut 100 de euro pe litru.
Uleiul de lavandă produs la Sinești ajunge în Bulgaria. În schimb, celelalte produse pe bază de lavandă sunt vândute pe piața din Iași. De partea creativă a afacerii se ocupă Veronica Drăghici. Ea este cosmeticiana care face produsele în laboratorul din Stornești.
Volumul vânzărilor a crescut mult în ultimii doi ani. Cei trei tineri au așteptări mari de la această afacere, așa că au în plan să dubleze suprafața cultivată cu lavandă. Prețurile cu care se vând produsele sunt cuprinse între 20 de lei și 80 de lei.
„Vânzări mari au fost de sărbători, anul trecut. Am vândut pe 10 decembrie 100 de pachete și câteva sute în martie. S-a vândut foarte bine siropul de lavandă în diverse cafenele din Iași. Noi mai vindem și în câteva băcănii, și pe pagina de facebook. Cifra de afaceri de 25.000 de euro, de anul trecut, este numai din vânzarea uleiului esențial. Profit operațional nu avem, pentru că reinvestim totul în dezvoltarea produselor cosmetice și înființarea noilor culturi”, spune Gabriel.