Adrian Streinu Cercel, apel de urgență către români: „Asta va face diferența în următoarele săptămâni”

Adrian Streinu Cercel, apel de urgență către români: „Asta va face diferența în următoarele săptămâni”
Adrian Streinu Cercel, apel de urgență către români: "Asta va face diferența în următoarele săptămâni" Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, a vorbit ieri seară despre creșterea alarmantă a numărului de cazuri. Acesta a revenit în fața cetățenilor pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a oferi soluția esențială pentru a reduce transmiterea comunitară a noului coronavirus.

Masca de protecție, printre cele mai puternice scuturi de apărare

Medicul Streinu Cercel subliniază faptul că purtarea măștii de protecție este vitală pentru a preveni infectarea noastră, dar și a persoanelor cu care interacționăm. Aceasta le recomandă românilor o serie de reguli care ne feresc de cotaminarea cu noul coronavirus, inclusiv cu masca pe față.

Sursă foto: Ocav Ganea

Chiar dacă o mare parte din români folosesc masca de protecție, indiferent că sunt obligați (spații închise) sau din proprie inițiativă, aceștia nu cunosc câteva măsuri elementare de folosire. Profesorul Streinu Cercel recomandă să schimbăm măștile la un interval de timp de 2-4 ore și să nu atingem masca în timpul utilizării.

Masca va opri ce vine din fața noastră. Acele particule nu pot să pătrundă prin aceste straturi. Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat, dar nu la început. Avem un interval de timp în care masca ne protejează.

Se spune că o mască ne poate proteja între 2 și 4 ore. Când se face diferența între cele 2 și 4 ore? La momentul umezirii. Dacă masca se umezește, ea trebuie schimbată, nu mai trebuie ținută pentru că își pierde proprietățile și tot ce se dizolvă aici are șanse să treacă de ea. De aceea e bine să avem cu noi vreo 3-4 măști cu noi ca să ne ajungă pentru toată ziua.

Maximum 4 ore o putem folosi, după acest interval nu mai este folositoare. E important și cum o dăm jos. Dacă punem mâna pur și simplu pe ea, ne putem contamina și apoi punem mâna pe telefon și alte obiecte. Masca va fi cea care va face diferența în următoarele săptămâni„, a declarat medicul, în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, potrivit Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI