Adrian Marinescu, avertisment îngrijorător privind lunile de foc ale valului cinci: „Vor fi multe infecții”

Adrian Marinescu, avertisment îngrijorător privind lunile de foc ale valului cinci: „Vor fi multe infecții”
Adrian Marinescu, medic de la „Matei Balș"

Directorul medical de la „Matei Balș” trage un semnal de alarmă cu privire la efectele valului cinci al pandemiei. Din păcate, această perioadă se apropie cu pași repezi, iar autoritățile și medicii doresc să prevină o nouă criză sanitară. Astfel, Adrian Marinescu susține că vor exista creșteri semnificative ale numărului de infectări, însă gravitatea cazurilor nu va fi extrem de ridicată, existând doar anumite categorii mai afectate.

Care sunt lunile de temut ale valului cinci

Deși autoritățile și medicii au deja o experiență vastă legată de pandemia de Covid-19, valul cinci ar putea să ne ia din nou prin surpindere, având în vedere că nu există măsuri stricte până în acest moment. Medicul Adrian Marinescu avertizează asupra faptului că, în lunile februarie, martie și aprilie, cazurile de Covid vor fi numeroase, iar ideal ar fi ca ele să se rezolve înainte ca boala să se agraveze și să fie nevoie de internări, respectiv aglomerări în spitale.

„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (…)

Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a declarat medicul, potrivit Agerpres.

Medicul Adrian Marinescu, despre eficiența vaccinurilor de pe piață

Potrivit directorului medical de la „Matei Balș”, există posibilitatea ca în luna martie să apară un update al vaccinului anti-Covid-19, care să fie eficient pentru tulpina Omicron. Până atunci, persoanele vaccinate cu schema completă, dar mai ales cu doza booster, sunt protejate împotriva unor forme severe. De asemenea, și persoanele care au trecut prin boală sunt considerate protejate, astfel că riscul dezvoltării unei forme mai grave este mic.

„Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales, dacă au şi boosterul au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron.

Aici protecţie va însemna cei care s-au vaccinat, cei care au trecut prin boală sau cei care le-au făcut pe amândouă. Cei care sunt protejaţi vor avea o probabilitate mică de a face o formă complicată, să ajungă la terapie intensivă”, a adăugat medicul de la „Matei Balş”.

De asemenea, medicul Adrian Marinescu a specificat că, în urma unei analize efectuate în cazul țărilor care s-au confruntat cu un număr mare de infectări generate de Omicron, s-a dovedit că numărul cazurilor grave generate de Omicron este mai mic decât cele dezvoltate în urma infectării cu Delta.