Admiterea la liceu, înainte de Evaluarea Națională. Ministerul Educației a anunțat de când va avea loc
Ministerul Educației aduce detalii pentru elevii care se pregătesc de emoțiile pentru primul examen de la finele ciclului gimnazial. Admiterea la liceu va avea loc înainte de Evaluarea Națională. Iată anunțul oficial al instituției!
Ministerul Educației, anunț important: admiterea la liceu, înainte de Evaluarea Națională
Examenul de admitere la liceu va fi organizat înainte de examenul plin de emoții pentru cei care termină ciclul gimnazial. Concret, schimbările vin chiar din toamna anului în care se va trece la o nouă lege a educație, arată declarațiile ministrului Educației.
“Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an și care să fie aprobat în Parlament în acest an sau la începutul anului viitor, va fi timp și pentru legislația ulterioară și pentru acest nou tip de examen”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.
Oficialul a mai susținut că poate să existe posibilitatea ca elevii admiși la liceu să nu mai susțină Evaluarea Națională, acest detaliu fiind un plus față de planurile anunțate de consilierul Ligia Deca din proiectul România educată: “Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și Evaluarea Națională.”
Mai exact, cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși, iar restul vor fi repartizați computerizat: „Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată.”
Ministerul Educației se sesizează: „Prima măsură e să nu mai poată evalua niciodată”
Diferențele colosale dintre nota finală a unor lucrări și cea de după contestație au trezit un nou val de reacții, la fel cum se întâmplă în fiecare an. Astfel de situații sunt inadmisibile, declară oficialul. O primă măsură pe care o vede acesta în cazul profesorilor care corectează „cu larghețe” lucrările va fi ca aceștia să nu mai poată evalua niciodată.
„Atata vreme cat subiectele au fost corect formulate si baremul corect construit, e inadmisibil sa avem atat de mult subiectivism. Nu ne uitam la cele 90% diferente mai mici de un punct, desi si acolo avem o problema, dar ne uitam la toate diferentele mai mari de 2 puncte”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Conform acestuia, din cele 56.000 de contestații, 53.000 din ele au suferit modificări, iar un număr important din cele din urmă au avut parte de schimbări drastice în dreptul notelor.