Adeverințele pe care trebuie să le depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare
Pensionarii care vor o pensie mai mare la recalculare trebuie să depună câteva acte și să completeze un formular. Fără aceste documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul. Care sunt adeverințele pe care trebuie să le depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare și tot ce trebuie să știi despre depunerea acestor documente.
Noua lege a pensiei – cum se recalculează o pensie mai mare
Pensionarii care vor o pensie mai mare trebuie să aducă adeverințe de la angajatori că au primit sporuri, prime, ore suplimentare, au lucrat în weekend sau pe ture de noapte, pentru ca la recalculare să primească o pensie mai mare.
Cei care nu aduc aceste dovezi nu vor putea beneficia de recalcularea pensiei astfel încât să primească bani în plus.
Cei care s-au pensionat înainte de 2001 și care au ieșit din câmpul muncii mai recent, au dreptul de a aduce dovezi care să ateste că au lucrat ore suplimentare, weekenduri sau ture de noapte, astfel încât să primească mai mulți bani la recalcularea pensiei.
Aceștia trebuie să fie atenți la felul în care completează adeverințele
Adeverințele pe care trebuie să le depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare
Pensionarii sistemului public de pensii pot să prezinte Casei teritoriale de Pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare sau deținătorul legal al arhivei prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001.
Te-ar putea interesa și: Pensiile care se vor majora mai mult în 2024. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
Vei găsi AICI modelul de adeverință în care pensionarul poate să își treacă orele suplimentare, indemnizațiile, primele și salariul realizat. După, aceste informații trebuie confirmate și consemnate de către angajatorul.
Pensionarul este cel care trebuie să obțină consemnarea de la angajator că au muncit ore suplimentare, peste program, ture de noapte sau weekenduri.
Aceștia trebuie să meargă la Arhivele statului sau la primăria de care aparținea firma la care au lucrat ori la sediul firmei respective, dacă mai există.
Pensionarii au termen de 6 luni după 1 septembrie să depună aceste dovezi.
De asemenea, cei care s-au pensionat recent nu au completat corect adeverințele din care reiese că au avut sporuri. Aceștia trebuie să completeze corect adeverința și să o retrimită la Casa de Pensii de care aparțin.
Procedura de evaluare se face prin casele teritoriale de pensii, care identifică stagiile de cotizare contributivă, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiile de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie.