”Adevărul” despre Trump, în opinia ambasadorului Angliei: consecințele ar putea fi dramatice

Oricine are o opinie despre Donald Trump și despre abilitățile sale intelectuale. Când ești însă ambasadorul Marii Britanii în SUA, te aștepți însă să fii mai rezervat în a-l critica pe președintele Statelor Unite.

Regatul Unit și Statele Unite ale Americii se află în centrul unui scandal diplomatic care ar putea avea consecințe dezastruoase pentru colaborarea dintre cele două țări. Totul a pornit de la conținutul unei telegrame diplomatice a amabasadorului Marii Britanii la Washington. Conținutul corespondeței pentru oficialii de la Londra a ajuns în paginile publicației Daily Mail.  Tonul documentului este departe de a fi laudativ la adresa lui Donald Trump, iar știrea a făcut deja înconjurul lumii.

În telegrama diplomatică, Donald Trump este descris ca fiind ”inept, incompetent și instabil”, iar acesta este doar începutul. În opinia ambasadorului Angliei, administrația condusă de Trump ”riscă să se prăbușească în flăcări”, cu el în frunte. Ca pachetul să fie complet, în momentul în care Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Unit a avut ocazia să nege autenticitatea documentului, nu a făcut-o.

„Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau ale guvernului nostru”, a precizat un purtător de cuvânt al MAE de la Londra, potrivit Agerpres. Până la această oră, nu există o reacție oficială din partea Casei Albe la incident.

În rapoartele trimise la Londra, diplomatul britanic Kim Darroch spune că preşedinţia lui Trump are mari șanse „să se prăbuşească în flăcări” şi „să se încheie în dizgraţie”. „Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic”, scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, potrivit Mail.

Ambasadorul Marii Britanii insită în mai multe rânduri pe faptul că Trump este încapabil de a-și îndeplini sarcinile de serviciu. Îl definește ca fiind ”instabil” și ”incompetent”. Darroch a mai scris că informaţiile privind „haosul şi luptele feroce” din interiorul Casei Albe – „fake news” potrivit lui Donald Trump – sunt „în cea mai mare parte adevărate”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI