Adevărul despre roșiile românești ”stropite”, care se vând în piețele din România. Câte pesticide au, de fapt

de: Claudiu Surmei
14 06. 2019

Roșiile românești sunt tot mai căutate, după ce în ultimii ani în piețele din România au apărut tomate din import, dspre care cumpărătorii spun că nu au același gust și nu sunt la fel de sănătoase. Ministerul Agriculturii a efectuat mai multe controale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, cu scopul de a determina câte pesticide conțin tomatele românești.

Adevărul despre roșiile românești ”stropite”

Controalele au fost efectuate în sere și solarii, imediat după recoltare. S-au prelevat probe de roșii de la producătorii înscriși în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate pentru a se determina concentrația de pesticide din compoziția lor.

„În urma verificărilor efectuate până la data de 13 iunie 2019, tomatele aflate pe piață sunt sigure pentru consum și nu s-au depistat depășiri  ale reziduurilor de pesticide peste limita maxima admisă”, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurare într-un comunicat.

Roșiile de import nu au același gust ca cele din România

În total s-au prelevat 329 de probe din mai multe județe din țară. Dintre acestea au fost analizate 243, iar 86 sunt încă în lucru. În urma testelor, Autoritatea Națională Fitosanitară anunță că roșiile românești care se vând pe piețele din țară  sunt sigure pentru consum. Inspectorii fitosanitari au constatat că tehnologiile de cultură au fost respectate și au anunțat că aceste controale vor contiuna și în perioada următoare.

„Autoritatea Națională Fitosanitară manifestă prin toate activitățile un interes sporit pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide din fructe și legume, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă doar produse sigure”, precizează sursa citată.

Cu toate că roșiile românești sunt mai gustoase și mai sănătoase decât cele importate, pe piețele din România acestea se găsesc în cantități tot mai mici, întrucât cantități mari sunt exportate în alte state din Uniunea Europeană. Cele mai multe tomate care ajung pe rafturile din România provin din Turcia, Italia şi Spania.